Komoly Facebook-szigor jön a franciáknál

Kedden szigorú szabályozást fogadott el a francia alsóház a gyűlöletbeszéd megfékezése érdekében: a francia állam 24 órát adna a közösségi médiaszolgáltatóknak, hogy eltüntessék online felületeikről a gyűlölködő tartalmakat.
Domokos László, 2019. július 10. szerda, 09:02
Fotó: Pixabay

Amennyiben ezt nem teszik meg, a jogszabály szövege szerint akár éves árbevételük 4 százalékát kitevő büntetéssel is sújthatóak lesznek - számolt be a 444.hu a Washington Post híre alapján.

A javaslat most a szenátus elé kerül, és az őszi ülésszak első törvényei között fogadhatják majd el.  A jogszabály az államfő Emmanuel Macron kezdeményezésére született meg, aki élharcosa a gyűlöletbeszéd korlátozásának a közösségi médiában.

A jogszabály arra biztatja a franciákat, hogy jelentsék majd a rasszista, szexista, homofób tartalmakat, vagy minden olyan szöveges és képi anyagot, amely alkalmas zaklatásra, uszításra, vagy terror elkövetésére buzdít. Ezeket jelzik majd az illetékes hatóság a közösségi médiaoldalak felé, akiknek 24 órájuk lesz intézkedni.

A szabályozás hasonló a Németországban hatályoshoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.07.10 16:53

Hogy mi gyűlölet beszéd, és mi nem az, az teljesen szubjektív. Mondják ki: cenzúra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html