Ugyan a virtuális számítógépek és a készülékek távoli elérése már több mint egy évtizede létezik, a világjárvány felgyorsította azoknak a szoftvereknek és megoldásoknak az elterjedését, amik az otthoni és hibrid munkavégzésre összpontosítanak. A Microsoft Corporation szerdán jelentette be, hogy a Windows 10 és 11 operációs rendszereit felhőalapú szolgáltatásként is kínálja, hogy megkönnyítse az üzleti alkalmazások hozzáférését – írja a Reuters

A népszerű OS felhőalapú változatára azért van szükség a Microsoft szerint, hogy az üzleti felhasználók – lényegében a vállalatok és iskolák – a fizikai helytől függetlenül gyorsabban és könnyebben hozzáférhessenek a számítógéphez.

A Windows 365 bármely népszerű webböngészőn vagy a Microsoft Remote Desktop alkalmazásán keresztül működik majd, így számos eszközről hozzáférhetünk a felhőalapú PC-hez. Valamint lehetőség lesz arra is, hogy a Windows-munkamenetünket ugyanazokkal az alkalmazásokkal, eszközökkel, adatokkal és beállításokkal együtt streamelje Mac-eken, iPadeken, Linux-gépeken és Android-eszközökön, tehát bármilyen platformról folytathatjuk a félbehagyott feladatot.

Lehet még folytatása

A szolgáltatást az egyszemélyes vállalkozásoktól egészen a több ezer alkalmazottat foglalkoztató cégeknek tervezték, az üzleti felhasználók számára már augusztus 2-án elérhetővé válik. A Microsoft ugyan a jövő havi indulásig nem közöl pontos árazási részleteket, azt már tudni lehet, hogy a felhőalapú operációs rendszer előfizetési díjért vehető igénybe. 

A Windows 365-nek lesz egy Business és egy Enterprise kiadása is, mindkét esetben 12 különböző konfigurációt kínál a Microsoft, amik közül választhatnak a vállalkozások. A perceken belül létrehozható Cloud PC azon cégeknek lehet vonzó megoldás, ahol többnyire otthoni munkavégzés folyik, vagy az alkalmazottaknak biztonságosan kell hozzáférniük a vállalati hálózathoz.

Andrew Hewitt, a Forrester Research elemzője szerint a lépés segítene a Microsoftnak megvédeni domináns piaci részesedését a riválisok – Apple macOS és a Google Chrome – operációs rendszereivel szemben, amelyek könnyebben kezelhetők az iskolai és vállalati szektor szereplői számára.

Bár a Windows 365 egyelőre csak üzleti célokra készül, a jövőben elképzelhető egy olyan forgatókönyv, hogy a Microsoft otthoni felhasználásra is kínálhat közvetlenül a böngészőben futtatható, nagyobb teljesítményű virtuális számítógépeket.