A szolgáltatás korlátozásának feloldását pénteken rendelte el a kubai állami távközlési társaság, az Etecsa. A szöveges üzenet küldésének költsége 0,6 dolláros összeg. A kubaiak ugyanennyiért küldhetnek sms-t más országokba is a tájékoztatás szerint.

Az Egyesült Államokra vonatkozó sms-tilalom miatt sok olyan kubai háborgott, akinek rokonai vagy barátai élnek Amerikában. Az internetalapú üzenetküldő szolgáltatások - mint például a WhatsApp - a kommunista karibi ország legtöbb lakójának nem jelentenek megoldást, mert a hatóságok erősen korlátozzák az internethozzáférést.

A Kuba és az Egyesült Államok kapcsolatainak javulása után az utóbbi időszakban újra feszültebbé vált a viszony a két ország között. Donald Trump amerikai elnök visszatért a korábbi idők szigorúbb Kuba-politikájához, és több olyan enyhítést is visszavont, amelyet elődje, Barack Obama idején vezettek be, többek közt az utazásra és a kereskedelemre vonatkozóan.

Az Egyesült Államok szeptemberben jelentősen csökkentette havannai diplomáciai képviseletén a létszámot a kubaiak által a nagykövetség ellen intézett állítólagos "akusztikus támadások" miatt.