A jogszabályi változások miatt a mobilszolgáltatóknak idén június 30-ig azonosítaniuk kell a feltöltőkártyás előfizetőiket (előre fizetett hang sim-kártyákkal rendelkezőket). A több millió érintett kártyahasználónak kapcsolatba kell lépnie mobilszolgáltatójával a szolgáltató által megjelölt módon és formában.

Mindez csak a 2017. január 1. előtt vásárolt kártyákra vonatkozik - írja az NMHH.

Ha valaki elmulasztja a június 30-i határidőt, akkor az előfizetés július 1-től megszűnik. A családtagok számára vásárolt sim-kártyákról se feledkezzenek meg, különösen a gyerekek és az idősek mobiljairól. Az adategyeztetési kötelezettség továbbá azokra a kártyákra is vonatkozik, amelyeket - bár hangalapú szolgáltatások -, nem hanghívásokra használnak, mert például mérőórákban, kapunyitókban, riasztókban biztosítanak kapcsolatot.

A január 12-én hatályba lépett rendelet alapján egy egyéni előfizetőnek legfeljebb tíz, egy üzleti előfizetőnek pedig maximum ötven előre fizetett úgynevezett mobilrádiótelefon sim-kártyája lehet.

A szolgáltatók 2017. június 30-ig legalább kétszer sms-értesítést küldenek az előfizetőknek a személyazonosságot igazoló ellenőrzéshez szükséges adatokról, az adategyeztetés módjáról (az az személyesen, telefonon vagy online), az adatok megadásához szükséges teendőkről, valamint az egyeztetés elmulasztásának jogkövetkezményéről, a feltöltőkártyás előfizetések megszűnéséről.

A hatóság és a mobilszolgáltatók is "adategyeztetés" elnevezésű aloldalakat hoztak létre a weboldalaikon, ahol részletes információ található az adategyeztetésről, a személyazonosságot igazoló ellenőrzésről.

Fontos tudni, hogy a szolgáltató munkatársai az adategyeztetés miatt személyesen nem keresik fel az ügyfeleket a lakásukon vagy a munkahelyükön. Az ilyen személyes megkeresések valószínűleg rossz szándékúak.

További részletek az NMHH oldalán.