Ebben az évben is egyeztetniük kell az adataikat a szolgáltatójukkal azoknak, akiknek feltöltőkártyás előfizetésük van. Változás, hogy míg 2017-ben június 30. volt a határidő, addig 2018-tól már minden ügyfélnek egyedi határideje van. Ez az egyedi határidő a szerződéskötés időpontjának fordulónapja. A tavalyi számok alapján nagyjából 3,5 millió SIM-kártya adategyeztetésére számít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) - olvasható a lapban.

Az előre fizetős ügyfeleket a szolgáltatójuk SMS-ben értesíti az aktuális adategyeztetésről. Azokat az előre fizetős kártyákat, amelyekre nem történik meg határidőben az adategyeztetés, a szolgáltatóknak ki kell kapcsolniuk. Az adategyeztetés mindhárom nagy szolgáltatónál online is elvégezhető a cégek honlapján. Fontos, hogy csak a szolgáltató SMS-értesítése után kell elvégezni az adategyeztetést, minden egyes évben.

Nem kell bemenni személyesen a szolgáltatóhoz egyeztetni, ha magyar állampolgár a feltöltőkártyás előfizető, és van magyar személyazonosításra alkalmas hatósági igazolványa. A szolgáltatónak elég, ha telefonon, e-mailben vagy más, általa meghatározott módon elkéri a feltöltőkártyás szerződést aláíró személy hatósági igazolványának adatait, és annak érvényességét ellenőrzi az állami nyilvántartásban.

Fotó: Shutterstock