Ma már szinte minden készülékgyártó beindította "trade-in" programját, vagyis a jó állapotú egy-két éves készülékeket beveszik a felhasználóktól és - például egy előfizetési díj fejében - rendszeresen adnak helyette egy újat, többek között az aktuális csúcsmodelleket.

Többek között ezeknek a programoknak köszönhető, hogy egyre több olyan készülék kerül vissza a "rendszerbe", amelynek használhatósága alig kisebb, mint az aktuális csúcsmodelleké. Ezeket pedig imádják az olyan feltörekvő piacokon, mint Latin-Amerika vagy India, de bőven akadnak vevők az USA-ban és Európában is - írja a gizchina.com techportál.

A felújított készüléke piaca tavaly Latin-Amerikában 29 százalékkal, Indiában 25 százalékkal, Amerikában pedig 15 százalékkal nőtt.

Ezeket a készülékeket a gyártók szakemberi tesztelik és hozzák újszerű állapotúra, hogy aztán az aktuális zászlóshajókhoz képest akár 60 százalékkal olcsóbban adják el azokat. Az 5G megjelenésével például megnőtt a kereslet a hálózatot kezelő készülékek iránt a tehetősebbek körében, de közben a 4G-képes telefonok is megtartották értéküket és el is jutottak a kisebb pénzűekhez.

Ilyen hirdetésekkel egyébként Magyarországon is lehet találkozni.

A felújított telefonok piacát az Apple és a Samsung vezeti, ami nem meglepő, hiszen ezeknek a gyártóknak a legdrágábbak az éppen aktuális készülékei.