A válság utáni gazdasági fellendülés közepette szállítási ellátási hiány lépett fel a félvezetőipar termékeiből, ami elsősorban az autóipart érintette hátrányosan - mutatott rá Andrew Norwood, a Gartner kutatási elnökhelyettese. "Az ebből következő erős kereslet, valamint a nyersanyagárak emelkedése jelentősen megemelte a félvezető termékek átlagárát (ASP), ami nagyban hozzájárult az ágazat 2021-es bevételének a növekedéséhez".

A bevételi rangsorban a Samsung Electronics visszaszerezte vezető helyét az Inteltől, forgalmának 31,6 százalékos növekedésével 75,9 milliárd dollárra. A Samsung ezzel 13 százalékos piaci részesedésre tett szert az Intel 12,5 százalékos piaci részesedése előtt. Az Intel forgalma tavaly mindössze 0,5 százalékkal nőtt, bevétele pedig 73,1 milliárd dollár volt - írja az MTI.

A két piacvezetőtől messze lemaradva 6,2 százalékos részesedéssel a harmadik legnagyobb forgalmat, 36,3 milliárd dollárt az SK Hynix ért el, 40,5 százalékkal többet az előző évinél.

A Micron Technology 29,1 százalékkal növelte a forgalmát tavaly 28,4 milliárd dollárra, ami 4,9 százalékos piaci részesedésnek felel meg.

A Qualcomm 26,8 milliárd dolláros forgalmat bonyolított 2021-ben, 52,3 százalékkal többet az előző évinél, piaci részesedése pedig 4,6 százalék lett.