Festékbe kevert napelem vethet véget a mobiltöltők korszakának

Megtörténhet, hogy az otthon használatos digitális eszközök töltéséhez elég lesz a tablatet, wireless fejhallgatót, mobiltelefont (stb.) kitenni kicsit a fényre-napra. Egy svéd cég évi 40 millió fejhallgatóval kezdené felforgatni a világot.
Szabó M. István, 2019. március 7. csütörtök, 09:48
Fotó: cleantechnica.com

A Softbank 10 millió dollárt fektet be az Exegerbe, egy olyan svéd vállalkozásba, mely a készülékekbe integrált napenergiás megoldásokon dolgozik. A bank energetikai leányvállalata, az SB Energy Corp. közleményben ismertette a megkötött stratégiai partnerség részleteit.

A svéd cég az ún. festékszenzibizált napelemek (Dye-sensitized solar cell) gyártásának és fejlesztésének egyik úttörője, melynek terve, hogy a tudományos eredményeket e területen teljesen hétköznapi dolgokba beépítve hasznosítsa. Lényegében az átlagfogyasztó számára terveznek elektronikai eszközökbe (mint tablet, vezeték nélküli fejhallgató, egér, billentyűzet stb.) integrálható napelemes megoldásokat. Maga a technológia, illetve kutatási terület nem teljesen ismeretlen, hiszen a 2010-es évek elején a tudományos kutatásnak egyik nagyon népszerű területe, de a kereskedelmi célú hasznosítás valahogy mindig elmaradt. Nos, a Softbank befektetése most arra utal, hogy van a láthatatlan, bármire, bárhol felfújható mini energiatermelésben üzletileg is fantázia.

Az Exege arra készül, hogy évi akár 40 millió fejhallgató legyártására képes termelési kapacitást épít ki a stockholmi üzemében, a technológia globális bevezetését pedig az SB Energy Corp. fogja segíteni. (A cég víziói szerint azonban ezen az úton gyorsan el lehet jutni a kerékpársisak, utcai lámpa, busztető napelemes festéséig, sőt, tovább)

A 10 millió dolláros befektetés talán nem tűnik túl soknak, de azt érdemes visszaidézni, hogy az elmúlt években a Softbank egy sor, hasonlóan feltörekvő technológiai megoldásban meglátta az üzleti potenciált. Az innovatív célú befektetésekre fogékony bank akvizíciói közül talán a Ustreamben igen korán vásárolt jelentős méretű (13,7 százalékos) részesedés a legismertebb. De így szereztek évekre többségi részesedést a finn mobiljátékgyártó Supercellben, szálltak be egy humanoid robot (Pepper) projektbe, és legutóbb a szaúdiaknak abba a 200 milliárd dolláros mega-víziójába is, melynek célja a világ legnagyobb napenergiás erőművének megépítése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi1111, 2019.03.08 18:12

Csak nulla természetismeret mellett lehetséges ilyen ökörségekben hinni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.03.07 23:20

A fizika meg nem számít, baromság... lol
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.03.07 16:40

A "tudományos hírek" kb 80-90 százaléka nem egyéb, mint laikus amatőr befektetők becsalogatása (behülyítése) olyan projektekbe, amiről minden belső munkatárs és minden külső hozzáértő pontosan tudja, hogy soha nem lesz nyereséges. Aki nem hiszi, az olvasson vissza 5-10 évvel ezelőtti tudományos híreket és bírja ki röhögés nélkül :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html