A The Wall Street Journal több tucat 13 és 15 közötti álfelhasználót regisztrált, amelyek előre meghatározott módon, egy program szerint használták a TikTokot. A reprezentatív kutatásból kiderült: a platform számos erőszakos, kábítószert és szexuális tartalmat népszerűsítő videót ajánlott, az egyértelműen fiatalkorúak által regisztrált fiókok számára.

A TikTok jelenleg a legdinamikusabban fejlődő közösségi média felület. Világszerte mintegy 100 millió aktív felhasználójának 25 százalékát tizenévesek alkotják. A platform felhasználói körében bekövetkezett robbanásszerű növekedés egyértelműen a pandémia alatt történt. Ezzel egyidőben a felnőtt tartalmak száma is emelkedésnek indult, mára pedig a korábban csupán táncos, éneklős, vicces videókat tömörítő közösségi felület.

A Star Network Influencer Ügynökség szakmai vezetője, Farkas Dániel az RTL Klub Reggeli című műsorában elmondta: 

Az elmúlt egy évben a TikTok hatalmasat fejlődött, ma már nem csupán a tizenévesek, de a 18-34 év közöttiek is napi rendszerességgel használják; itthon például már 2 millió felhasználója van.

Farkas kiemelte: a platform moderátorok és algoritmusok segítségével azonban rengeteget dolgozik azon, hogy ezeket a tartalmakat törölje, tiltsa, ennek ellenére még mindig jelen vannak, ezen egy finomabb szenzorokkal rendelkező szűrőprogram segítene.

Ahogy arról a Napi.hu is írt, a világ vezető közösségi médiavállalatai idén kevesebb gyűlöletbeszédet távolítottak el az oldalakról, mint tavaly. Az Európai Bizottság tartalom-moderációval kapcsolatos éves jelentéséből kiderült, hogy a Google, a Facebook és versenytársai a „problémásnak” vélt tartalmak – a nőgyűlölő posztoktól kezdve, egészen a szexuális kisebbségek elleni abúzív viselkedésig minden beletartozik – mindössze 62,5 százalékát törölték átlagosan, a 2021 március és április között nézett időszakban. Ennek aránya alacsonyabb a 2019 végén mért adatokhoz képest, amikor az erőszakos tartalmak 71 százaléka került eltávolításra. 

A TikTok is – amely először vett részt az elemzésben – azt mondta, hogy az ilyen anyagok 80 százalékát eltávolította, ami az idei legmagasabb érték az önkéntes felülvizsgálatban részt vevő nagy platformok közül.