Fizetni fog a Google az átvett tartalmakért

A Google fizetni fog a francia hírszolgáltatóknak azért, hogy cikkeiket a saját platformján is megjeleníthesse. Az óriáscég egy francia fellebbviteli bíróság döntésére reagálva jelentette be, hogy hamarosan megegyezik a szakszervezettel. A forradalmi változást a szerzői jogok uniós felülvizsgálata tette lehetővé - adta hírül az Euronews.
Domokos Erika, 2020. október 8. csütörtök, 14:56
Fotó: Getty Images

"Ez az új ügy azután került elő, hogy az európai szabályozásban megjelentek az úgynevezett rokonjogok. Ezek lehetővé tették, hogy a szerkesztők jogdíjat követeljenek azért, ha az általuk előállított tartalmat egy Google-hoz hasonló platformon használják fel" - mondta egy francia jogász, Zoe Vilain.

A rokonjogok vagy szomszédos jogok a szerzői joghoz közeli jogok gyűjtőfogalma. Ezek nem szorosan a művek létrejöttéhez, hanem azok rögzítéséhez, sugárzásához, vagy éppen nyilvánosságra hozásához kapcsolódnak - olvasható az Euronews honlapján.

"A francia jogrendbe ezt az új uniós rendszert tavaly ültették át. A francia szerkesztők tárgyalásokat kezdeményeztek a Google-lal, mire a cég inkább letörölte a tartalmakat a platformjáról, hogy ne kelljen egyezkednie. A felháborodott francia szerkesztők a versenyvédelmi hivatalhoz fordultak, hogy kényszerítse a Google-t a tárgyalóasztalhoz" - mondta Zoe Vilain.

A Google egyre inkább hajlandó a szerkesztőségek támogatására. A múlt héten bejelentették, hogy három év alatt 1 milliárd dollárt fizetnek majd ki a világ hírszolgáltatóinak a tőlük kapott tartalmakért a cég új terméke, a News Showcase keretei között. A hírösszesítő terméket először Németországban és Brazíliában vezették be - írja a hírügynökség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gondolkoggyunk, 2020.10.08 16:53

Akkor szóljatok, amikor a Facebook is fizetni fog a felhasználóinak azért, mert folyamatosan ellátják érdekes tartalommal, ami miatt óriási a látogatottsága.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html