Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Ez az új ügy azután került elő, hogy az európai szabályozásban megjelentek az úgynevezett rokonjogok. Ezek lehetővé tették, hogy a szerkesztők jogdíjat követeljenek azért, ha az általuk előállított tartalmat egy Google-hoz hasonló platformon használják fel" - mondta egy francia jogász, Zoe Vilain.

A rokonjogok vagy szomszédos jogok a szerzői joghoz közeli jogok gyűjtőfogalma. Ezek nem szorosan a művek létrejöttéhez, hanem azok rögzítéséhez, sugárzásához, vagy éppen nyilvánosságra hozásához kapcsolódnak - olvasható az Euronews honlapján.

"A francia jogrendbe ezt az új uniós rendszert tavaly ültették át. A francia szerkesztők tárgyalásokat kezdeményeztek a Google-lal, mire a cég inkább letörölte a tartalmakat a platformjáról, hogy ne kelljen egyezkednie. A felháborodott francia szerkesztők a versenyvédelmi hivatalhoz fordultak, hogy kényszerítse a Google-t a tárgyalóasztalhoz" - mondta Zoe Vilain.

A Google egyre inkább hajlandó a szerkesztőségek támogatására. A múlt héten bejelentették, hogy három év alatt 1 milliárd dollárt fizetnek majd ki a világ hírszolgáltatóinak a tőlük kapott tartalmakért a cég új terméke, a News Showcase keretei között. A hírösszesítő terméket először Németországban és Brazíliában vezették be - írja a hírügynökség.