Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem lenne "okos és célravezető" csupán németországi szintű szabályozást kidolgozni. Az 5G körüli biztonsági kérdésekre "közös európai válaszra van szükség" - mondta Hannes Ametsreiter, a Vodafone brit mobilszolgáltató németországi vállalatának vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

Javaslata szerint Európában mindenütt be kell vezetni azt a szabályt, hogy a hálózati eszközök értékesítésével az utóbbi tíz évben szerzett bevételnek megfelelő összegű büntetés jár azoknak a beszállítóknak, amelyek visszaélnek az eszközeik révén működtetett 5G-hálózatban áramló adatokkal - írja az MTI.

Egy ilyen büntetés igen sok pénzt, jellemzően több tízmilliárd eurót jelent, és egy "olyan nyelvet, amelyet világszerte megértenek".

Az is támogatásra érdemes gondolat, hogy a beszállítók hozzák nyilvánosságra a fejlesztésekben alkalmazott szoftvereik forráskódját. Mint mondta, a Huawei betekintést nyújt ezekbe a dokumentációkba, európai versenytársai, például az Ericsson és a Nokia viszont ellenzik a felvetést.

Hannes Ametsreiter kiemelte, hogy az 5G-hálózatok önmagukban igen biztonságosak, éppen úgy, mint a 4G-hálózatok. A fő kihívást nem is a hálózat jelenti, hanem "a leggyengébb láncszem".

"Ha meg akarnám hekkelni az ön háztartását, nem nagyon érdekelne a hálózat, mert az a legbiztosabb tényező, így inkább a televízióját, a routerét vagy a kenyérpirítóját hekkelném meg" - mondta a Vodafone németországi vezetője.

A Huawei a legnagyobb szereplő a hálózati eszközök piacán, és már a 3G-, illetve 4G-hálózatok kiépítésében is részt vett számos országban. Azonban bírálói - élükön az amerikai kormány - szerint túlságosan közel áll a pekingi vezetéshez, és termékeinek alkalmazása az újgenerációs hálózatokban lehetőséget teremthet Kínának kémkedésre, vagy akár szabotázsra is.

A német kormány még nem készítette el a részletes szabályokat az 5G-hálózatok kiépítéséről és üzemeltetéséről. Az nem várható, hogy kitiltják a Huaweit, ezt jelzi Angela Merkel kancellár számos nyilatkozata, amely szerint nem lenne helyes eleve kizárni bármely céget a fejlesztésekből, a helyes eljárás az, ha valamennyi lehetséges résztvevővel szemben komoly biztonsági követelményeket támasztanak.

Az előírások tervezetét a szövetségi távközlési szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) hozza majd nyilvánosságra, és megkezdi az egyeztetéseket a területen tevékenykedő cégekkel és érdekképviseletekkel.

A hatóság tavaly júniusban zárta le az 5G-hálózatok kiépítéséhez szükséges frekvenciák használati jogának árverését. Jogosultságot a Vodafone, a Telekom Deutschland, a Telefónica Germany és az 1&1 nevű mobilszolgáltatót működtető Drillisch Netz szerzett, együtt összesen 6,549 milliárd eurót (2200 milliárd forint) fizetnek.