Fontos dátum a mai a távközlésben

Életbe lépett január 6-án az Európai Bizottság rendelete, amely a roaming méltányos használatáról szól a roamingdíjak 2017. június 15. utáni eltörléséhez kapcsolódóan.
MTI, 2017. január 6. péntek, 19:22
Fotó: Reuters

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján közzétett információk szerint a rendelet értelmében 2017. június 15-től a visszaélésszerű használat elkerülésére a roamingszolgáltatók akár bizonyítékokat is kérhetnek az ügyféltől, hogy "szoros kapcsolattal rendelkezik az adott tagállamban". Egyéni felhasználók esetén az ügyfél egyszerű nyilatkozata mellett akár igazolnia is kell, hogy az adott tagállamban van postai vagy számlázási címe. Nappali tagozatos hallgatóknak az oktatási intézmény nyilatkozatát kell bemutatni.

Vállalati ügyfelek a tagállamban fennálló kapcsolatot a vállalkozás bejegyzésének helyével, székhelyével vagy a fő gazdasági tevékenység tényleges végzésének helyével igazolhatják. De előfordulhat az is, hogy be kell mutatni azt a helyet, ahol a munkavállaló dolgozik.

Az Európai Parlament 2015 októberében fogadta el az egységes távközlési piacról szóló rendeletet, amely alapján a roamingdíjak 2017. június 15-ét követően megszűnnek. A rendelet alapján az Európai Bizottságnak 2016. december 15-ig végrehajtási rendeletet kellett alkotnia annak érdekében, hogy a 2017. június 15-étől eltörlendő kiskereskedelmi többletdíjakkal a felhasználók ne élhessenek vissza, és így elkerülhető lehessen az állandó roamingolás, továbbá a többletdíjak eltörléséből fakadó bevételkiesés a szolgáltatók számára ne jelentsen túlzott terhet.

Az EB először 2016. szeptember 5-én tette közzé a roaming méltányos használatára vonatkozó javaslatát, amelyet azonban a heves bírálatok miatt néhány nap múlva visszavont, majd szeptember 21-én új, időkorlátozás nélküli roaminghasználatra tett javaslatot.

A roamingdíjak folyamatosan és jelentősen csökkentek az elmúlt években. A 2015-ben elfogadott rendelet alapján legutóbb 2016. április 30-án csökkentek a díjak, jelenleg a mobiltelefonos hívásokért percenként legfeljebb 5 eurócentet, sms-enként 2 eurócentet, az adatforgalomért pedig megabájtonként 5 eurócentet számolhatnak fel az EU-ban a szolgáltatók. Ezek a díjak 2017. június 15-én megszűnnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK