Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Június 1-jétől kis mértékben emelkedik az uniós vezetékes- és mobilszámokra indított hívások (vagyis az EU díjzónába indított nemzetközi hívások) percdíja és az sms-ek darabára, miután a szolgáltatók az érvényben lévő EU-s rendelkezésnek megfelelően az árfolyamváltozások alapján egy évben egyszer korrigálhatják díjaikat. A mostani drágulás teljes egészében a forintgyengülés hatásának tudható be, mivel a szolgáltatók tavaly május óta a korábbi roamingszabályozásokhoz hasonlóan nem térhetnek el az egységes uniós nemzetközi tarifától - olvasható a portálon.

Egyelőre csak a Magyar Telekom tett közzé díjtáblázatot: június 1-jétől a jelenleg alkalmazott 76,8 helyett 81 forintot kell majd fizetni egy percnyi EU-s nemzetközi beszélgetésért (az áremelés bruttó 4,2 forint), míg az sms-ek bruttó ára 24,25 forintról 25 forintra (0,75 forint emelkedés).

Az Európai Unió tagállamaiban működő mobilszolgáltatók egy tavaly májusban életbe lépett keretszabályozási elem révén egységesen maximum nettó 19 eurócentet számlázhatnak az EU-s nemzetközi hívásokért, illetve 6 eurócentet az SMS-ekért. Azokban az országokban, ahol a nemzeti valuta nem az euró, a szabályozás lehetőséget ad évente egyszeri korrekcióra, többlépcsős árfolyamszámítás alapján.