Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felmérésekből kiderült, hogy az aktív budapesti forgalom több mint 30 százaléka parkolóhelyet keres, ráadásul az autósok ezzel Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester (Fidesz-KDNP) elmondása szerint átlagosan 15-20 percet el is töltenek, ami nem kevés lég- és zajszennyezéssel, illetve forgalmi leterheltséggel is jár a kerület számára.

A kerület polgármestere az alkalmazást bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kerület a parkolási díjból származó bevételének egy részét olyan fejlesztésbe szerette volna visszaforgatni, ami valóban hatékonyan segíti mind az itt élő, mind a Belvárosban parkolni szándékozó autósokat.

A most bemutatott ingyenes app használatával az autósok jelentősen csökkenthetik a parkolóhely keresésével töltött időt, így időt és pénzt spórolva maguknak, a kerület lakóinak pedig élhetőbb lakókörnyezetet teremtve ezzel - tette hozzá a polgármester.

Szenzorok az aszfaltban

Az V. kerület felkérésére a Vodafone Magyarország Budapest belvárosában egy keskenysávú rádiótechnikát alkalmazó, úgynevezett NB-IoT technológiának köszönhetően olyan parkolószenzorokat telepített, amelyek által Magyarországon is egyedülálló közlekedési infrastruktúra épülhet ki.

Az V. kerületben telepített okosparkolási megoldás alapját a parkolóhelyeken elhelyezett, aszfaltba épített szenzorok adják. A parkolóhely foglaltságát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, ha változik az állapot, a szenzorba épített jeladó a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelez a központi szervereknek. A sofőrök egy mobil alkalmazáson keresztül láthatják a közelben szabad parkolóhelyeket a térképen megjelenítve, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okos parkolássegítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban - mutatta be az applikáció alkalmazását Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Király Isvtán, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese, Képünk forrása: Vodafone Magyarország

Jelenleg egy tesztprojekt keretében 135 darab parkolóhelyen - az Irányi, a Papnevelde, a Kéményseprő, a Molnár és a Váci utcákban - építették ki a rendszert. A várhatóan év végéig folytatódó próbaidőszak sikeres befejeztével jövőre kerülhet sor az applikáció kiterjesztésére az V. kerület egészére - mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter, aki a projekt költségéről a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva csak annyit árult el, hogy a "közbeszerzési értékhatárt sem éri el".

Mi ez az egész?

A legújabb technológia, az NB-IoT (NarrowBand-IoT, azaz keskenysávú IoT) egy ipari célú LPWA (alacsony energiafogyasztású, nagy hatótávolságú) vezeték nélküli technológia, amely számos okosvárosokra jellemző megoldáshoz - például okos utcai lámpákhoz, hálózatba kapcsolt egészségfigyelő megoldásokhoz, vagy okos parkolószenzorokhoz - biztosít olcsó, és a 4G hálózat biztonsági jellemzőivel rendelkező konnektivitást - derül ki a Vodafone közleményéből.

Az NB-IoT hálózat optimális olyan alkalmazásokhoz, ahol kevés adatot kell gyűjteni sok szenzorból, kevésbé hozzáférhető helyszíneken - magyarázta Király István. A hálózat legfontosabb jellemzői közé tartozik a biztonságos adatkommunikáció, és a mobilhálózat nyújtotta lefedettséghez képest körülbelül tízszer nagyobb területi lefedettség. A hatékonyabb energiafelhasználásnak köszönhetően az eszközök egyetlen elemmel 5 évig, vagy még annál is hosszabb ideig üzemképesek maradnak - mutatott rá.

Egyetlen cella, 50 ezer eszköz

A telekommunikációs vállalat közleményéből még kiderül az is, hogy a Vodafone Csoport tervei között szerepel, hogy 2019 végére megduplázza állomásai számát az európai NB-IoT hálózatában. A fejlesztések lehetővé teszik, hogy a Vodafone egyetlen cellában közel 50 ezer eszközt tudjon kiszolgálni, fennakadás vagy torlódás nélkül.

Kezelt IoT-megoldások tekintetében a Vodafone jelenleg a globális piacvezető 74 millió kapcsolattal, illetve nemzetközi hálózati és szolgáltató felülettel, amelyek az üzleti szempontból kritikus alkalmazások széles skáláját támogatják. A telekommunikációs vállalat emellett 2017-ben 39 százalékos részesedéssel Magyarországon is piacvezető lett az IoT-eszközök piacán.

A vállalat közleménye rámutat: a közeljövőben kiépülő, legnagyobb nemzetközi NB-IoT hálózat 10 európai országban áll majd rendelkezésre, többek között az Egyesült Királyságban, Romániában és Magyarországon is.