Az európai digitális piac éves szinten 415 milliárd euró bruttó hazai termelésnövekedést könyvelhetne el, és több mint százezer új munkalehetőséget teremthetne a Roland Berger müncheni elemzőközpont tanulmánya szerint. A szakértők úgy látják, hogy Európa csak akkor lehet versenyképes, ha az EU két vezető tagállama, Franciaország és Németország összefog, hogy az induló startupok megfelelő gazdasági és jogi környezetben léphessenek a piacra. Azt is fontosnak tartják, hogy a cégek könyebben hozzáférhessenek a kockázati tőkéhez.

Ázsiában és az Egyesült Államokban egyelőre kedvezőbb feltételekkel indulhatnak el az innovatív, nagy növekedési potenciállal rendelkező korai fázisú vállalkozások. Ezt jól mutatja, hogy a több, mint egy milliárd dollárra értékelt startupok 39 százaléka a Szílicium Völgyből, míg Európából csak 11 százalékuk kerül ki.

A szakértők szerint a nemzetközi trendeket úgy lehetne megváltoztatni, ha létrehoznának egy Német-Francia Digitális Völgyet. "Németországnak és Franciaországnak ki kell aknáznia az erősségeiket, ahogy ötven évvel ezelőtt tették, amikor megalapították az Európai Szén és Acél Közösséget. Egy közös Technológiai Völgy az első lépés ahhoz, hogy Európa globálisan is újra meghatározó szerepet játsszon a gazdasági innováció területén" - mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger ügyvezetője.

Ehhez szerintük meg kell változtatni a finanszírozási környezetet: bár mindkét országban vannak közös kockázatitőke-befektetők, ki kell szélesíteni az együttműködést. Így áthidalhatók az olyan problémák, mint a francia adókörnyezet kedvezőtlensége, vagy a német piacra jellemző kockázatkerülés.

A Roland Berger szakértői emellett a megfelelő digitális infrastruktúra kialakítását javasolják: egy közös felhőalapú platformmal Németország és Franciaország megalapíthatna egy független európai rendszert az egész kontinens számára, ami csökkentené a vállalatok függőségét az amerikai szolgáltatóktól. Egy ilyen megoldás a szigorú európai adatvédelmi elveknek is jobban megfelelne.