Mintegy 60 százalékkal több vírus került fel az idei első hat hónapban, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ez azt jelenti, hogy 5 millió új kártevő vadászik a felhasználókra - derül kia a G Data adataiból, melyeket az MTI-vel közölt.

A statisztika szerint ma egy számítógépet átlagosan 47,4 támadás ér félévente. Ezek 78 százaléka potenciálisan kéretlen programokhoz (PUP) kapcsolódik, a maradék pedig valódi kártevőkhöz, többségükben trójai vírusokhoz és reklámprogramokhoz. Az ilyen programok általában valamilyen más alkalmazással együtt kerülnek a gépekre, anélkül, hogy erről a felhasználó tudna. Ezek általában nem is okoznak közvetlen kárt: a webes böngészést figyelik, kéretlen hirdetéseket jelenítenek meg, vagy adott weboldalakra térítik el a felhasználókat.

Ezeknél jóval veszélyesebbek a trójai vírusok, mert ezek mást tesznek a háttérben, mint amit a felhasználóknak mutatnak. Kémkedésre adhatnak lehetőséget a támadóknak (hackereknek) és súlyos károkat okozhatnak a megfertőzött számítógépen tárolt fájlokban. A legtöbbször támadott platform továbbra is a Windows, méghozzá 99 százalékot meghaladó aránnyal.

A G Data statisztikája szerint a hírhedt zsarolóvírusok aránya még a 0,1 százalékot sem éri el a többi kártevő között, ennek ellenére ezek a fájlokat titkosító és váltságdíjat követelő kártevők világszerte dollármilliárdokban mérhető kárt okoztak az elmúlt években.

Ezek egyre jobban elterjedhetnek, mivel a számítógépeken tartjuk már a legfontosabb adatainkat, melyek elvesztése óriási bevételkiesést jelenthet - vélik a szakértők.