Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magfúzió az a folyamat, amely a Napot és más csillagokat is "hajt". A hidrogén atomok összeütközve héliumatomot alkotnak és az összeolvadás során nagy mennyiségű energia szabadul fel. A reakció pedig önfenntartóvá válik külső fűtést sem igényel - írja a portál.

Ha ezt a reakciót villamosenergia-termelésre tudnánk hasznosítani, akkor ez lenne az egyik leghatékonyabb és legkevésbé szennyező energiaforrás. Nem lenne szükség fosszilis tüzelőanyagokra, mivel az egyetlen üzemanyag a hidrogén lenne, és az egyetlen melléktermék a hélium, amelyet az iparban használunk, és amelyből hiány van.

A probléma, hogy egyszerűen nincsenek meg a technikai feltételek ennek az energiának a hasznosítására és ezen dolgoznak most a tudósok.

A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatói tavaly augusztusban néhány milliszekundum alatt 1,3 megajoule energiát állítottak elő ezzel bőven fel lehet gyorsítani 160 km/h-ra egy egy tonnás tárgyat.

Az eredmény azért áttörő, mert bizonyította, hogy a fúziós gyújtás laboratóriumu körülmények között is lehetséges. Ez az eredmény többéves kutatómunka és több ezer munkaóra eredménye és azóta sem sikerült megismételni. Ennek ellenére a kutatók egyre több és több energiát képest előállítani laborkörülmények között is.