Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eddig mintegy tízmilliárd eurós európai uniós finanszírozásból kiépített rendszer az előző hét második felében állt le, máig nem teljesen tisztázott okokból.

"Olyan eszköz működésében keletkezett a hiba, amely az irányítóközpontokban a műholdak pályáit jelzi előre, és amely a navigációs üzenet kiszámítására szolgál" - mondta az üzemeltető csapat egyik névtelenül nyilatkozó tagja a brüsszeli hírportálnak.

Sajtóhírek szerint a kutatási és mentési műveletek során még használható volt a Galileo, a többi felhasználót pedig automatikusan az amerikai GPS-re terelték át.

A Galileo még mindig a tesztelés fázisában van, miután hosszú késések után 2016-ban indította el kezdeti szolgáltatásait a közigazgatási szervek, a vállalkozások és a lakosság számára.

Eddig huszonhat műholdat lőttek fel, a tervek szerint még négyre van szükség ahhoz, hogy a rendszer teljes kapacitással üzemelhessen.

A Galileo-programot az 1990-es évek közepén indította el az EU és az Európai Űrügynökség azzal a céllal, hogy függetlenítsék Európát az amerikai GPS-rendszertől, amelynek szabadon elérhető szolgáltatásait az üzemeltető nemzetközi konfliktus esetén blokkolhatja.