Bejelentést tett az EU - egymilliárd mobiltelefon érintett

Szeptember 10-én kedden, várhatóan egymilliárdra növekszik Európa műholdas navigációs rendszerének, a Galileónak a mobiltelefonos felhasználói tábora. Ez a mérföldkő egybeesik az Európai GNSS Ügynökség (GSA) megalakulásának 15. évfordulójával - adta hírül az Európai Bizottság.
Szász Péter, 2019. szeptember 9. hétfő, 13:51
Fotó: Napi.hu

A Galileo az EU saját fejlesztésű globális navigációs műholdrendszere. Ez a civil felügyelet alatt álló civil rendszer pontos helymeghatározási és időmérési információkat szolgáltat. A Galileo célja annak biztosítása, hogy Európa független legyen más műholdas navigációs rendszerektől, és hogy stratégiai autonómiát élvezzen a műholdas navigáció terén.

A műholdas rendszer 2016 decembere óta úgynevezett "kezdeti szolgáltatásokat" nyújt, amelyek pontos helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási jelek segítségével teszik könnyebbé a polgárok és a vállalkozások mindennapjait - írják.

A fejlesztés emellett kutatási-mentési szolgáltatást is biztosít: ezzel 10 percnél kevesebbre csökkenti azt az időt, amely alatt észlelni lehet a vészhelyzeti jeladóval felszerelt bajbajutottakat számos különböző terepen, így például tengeren, hegyekben vagy sivatagokban is. A Galileo révén jelentősen javult a helymeghatározás pontossága: a korábbi 10 kilométer helyett ma már kevesebb, mint 2 kilométer. A rendszer a jövőben a bajbajutott személy számára is jelezni fogja, hogy úton van a segítség.

A Galileo a kormányzati ellenőrzésű szolgáltatás (PRS) révén a közigazgatási szerveket is támogatja a biztonsági szempontból érzékeny helyzetekben. A nemzeti vészhelyzetek vagy válsághelyzetek - például terrortámadások - esetére ellenálló és teljesen titkosított szolgáltatást kínál a kormányzati felhasználók számára, így biztosítva az érintett szolgáltatások folytonosságát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.09.10 04:45

@Józsi1111: ez azt jelenti, hogy a rendszer nincs kész, csak "átadták". Majd akkor lesz valójában önállóan használható ha már legalább 30 műhold fent lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.09.10 01:49

Ezt a 2 kilométert nem értem.
Mire jó ez így?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html