Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NOAA Űridőjárás-előrejelző Központja által kiadott figyelmeztetés szerint pénteken egy újabb geomágneses vihar éri el a Földet, a G1 kategóriájú vihar várhatóan hatással lesz a Földre. Az SWPC nemrég kiadott közleményében azt írta, hogy az északi féltekén, a 60. földrajzi szélességi foktól északabbra lesz igazán erőteljes hatása a jelenségnek, de délebben lehetnek gyenge áramhálózati ingadozások, és a műholdak működésében is zavarok lehetnek. A sarki fény olyan magas szélességeken is látható lehet, ahol általában nem figyelhető meg az északi fény.

A geomágneses viharokat egy 5 pontos skálán értékelik, ahol az 1 a legenyhébb, az 5 pedig a legpusztítóbb potenciálisan. A Nap az elmúlt hetekben különösen aktív volt, 1,2-es és 3-as osztályú geomágneses viharokat idézve elő. Ezek a viharok messze délre hozták a sarki fényt, megzavarták a rádió- és navigációs rendszereket, megrongáltak vagy megsemmisítettek néhány műholdat, és hatással voltak az elektromos áramtermelésre és  -hálózatokra az északi féltekén – számolt be a Weatherboy szakportál.

A NOAA előrejelzői különböző űreszközök napelemes adatait elemzik, hogy meghatározzák, milyen hatásokat okozhat a geomágneses vihar. Ha a Földön egy koronakilökődés hatásait tapasztalják, és az előrejelzések szerint egy koronális tömegkilövellés is becsapódik a Földbe, akkor az együttes hatások jelentősebb hatást és intenzívebb geomágneses vihart eredményezhetnek.