A chicagói Northwestern Egyetem kutatói hatékony megoldást fejlesztettek ki, amely segíthet a gerincvelő-sérülés miatt lebénult embereknek visszaadni a mozgás szabadságát. A csoport által kifejlesztett szol-gél, amely a sérült helyre befecskendezve külső beavatkozás nélkül képes felvenni a szükséges alakot amellett, hogy maga is vezeti az ingerületeket, a természetes gyógyulási folyamatokat is segítheti - derül ki a New Scientist összefoglalójából.

Samuel Stupp, a chicagói Northwestern Egyetem munkatársa és kollégái olyan fehérjeegységekből, úgynevezett monomerekből álló anyagot hoztak létre, amelyek vízben hosszú láncokká, úgynevezett szupramolekuláris fibrillákká állnak össze.

Amikor a hátsó lábukra lebénult egerek gerincvelőjébe fecskendezték a fehérjestruktúrátt, ezek a fibrillák gélt képeztek a sérülés helyén. Ez utánozza a sejtek körül normális körülmények között található sejthálózatot, és a sejtek növekedését segítő körülményeket alakít ki. Emellett az idegek regenerálódását serkentő jeleket is szolgáltat.

A kutatók 76 bénult egeret injekcióztak be a fibrillákkal vagy sóoldatból készült placebóval, egy nappal a kezdeti sérülés után. Megállapították, hogy a gél lehetővé tette a lebénult egerek számára, hogy négy héttel az injekció beadása után járni tudjanak, míg a placebót kapott egerek nem nyerték vissza a járás képességét.

A kutatócsoport megállapította, hogy a gél segített regenerálni a neuronok levágott végeit, és csökkentette a hegszövet mennyiségét a sérülés helyén, amely általában akadályt képez a regeneráció előtt. A gél emellett fokozta a vérerek növekedését, ami több tápanyagot biztosított a gerincvelő sejtjei számára.

"A funkcionális helyreállítás mértéke és a javulás szilárd biológiai bizonyítékai, amelyeket a súlyos emberi sérülést valóban utánzó modell segítségével figyeltünk meg, a terápiát más megközelítésekhez képest kiemelkedővé teszik" - mondja Stupp.

Stupp szerint a bénulás kezelésére kifejlesztett egyéb kísérleti kezelések őssejteket vagy fehérjéket használnak, és biztonságosságuk és hatékonyságuk megkérdőjelezhető. Az általuk fejlesztett szol-gél viszont hatékonyabbnak és biztonságosabbnak látszik az első vizsgálatok alapján.

Az elmúlt időszakban számos kutatást végeztek, amelyek képesek lesznek visszaadni a testi fogyatékkal élők elveszett képességeit. Agyi implantátumokkal már sikerült vakok látását visszaadni, valamint segíteni, hogy teljesen bénult személyek képesek legyenek kommunikálni.