Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Google keresés jövője is a mesterséges intelligencia lesz, de nem egy chatbottal történő beszélgetésre kell készülni. A tech cég bejelentése szerint a kereső felülete túl sokat nem változik, csak helyet kap egy MI alapú rendszer is, amely a meglévő keresési eredmények alapján ad egy komplex választ mostantól.

A generatív MI a mesterséges intelligencia egy olyan típusa, amely képes a felhasználó kérésére szöveget vagy más tartalmat generálni.Az adatokat egyébként statisztikai valószínűség alapján generálják ezek a csetbotok.
The New York Times értesülései szerint a vállalatnál jelenleg 160 mérnök dolgozik a projekten.

Azért rá fogunk ismerni

A keresés meglepő módon nem egy beszélgetésre fog hasonlítani, helyette a már majdnem 25 éve megszokott felülettel találkozhatunk a jövőben is, kiegészülve egy plusz felülettel.

Az új keresőmotor
Az új keresőmotor béta verziója
Kép: Google
Liz Reid, a Google keresésért felelős alelnöke a bemutatón a keresőmezőbe azt a kérdést írta, hogy „Miért olyan népszerű még mindig a kovászos kenyér?”. A normál keresési eredmények azonnal betöltöttek, míg a mesterséges intelligencia által generált válasznak kellett néhány másodperc, majd összefoglalta, hogy milyen jó ízű a kovász és milyen előnyei vannak stb. A válasz mellett linkeket is találunk azokra az oldalakra, amelyeket felhasznált a válaszadásra.

A Napi.hu a ChatGPT-nek feltette ugyanezt a kérdést, hasonló válaszokat adott, mint a Google új AI alapú keresőmotorja, azonban az OpenAI szoftvere nem tudott forrásokat megjelölni, így a lehetőség sem volt arra, hogy tovább olvassunk a témáról.

Kép: Napi.hu

Ráadásul mivel mesterséges intelligencia (MI) alapú rendszerről van szó, nemcsak a korábbi beszélgetésekből és netes információkból, hanem a kérdésekből is képes lesz tanulni.

Mindannyian releváns válaszokat akarunk kapni a kérdéseinkre, ami valljuk be, a Google segítségével jelenleg kivitelezhetetlen. A régi oldalankénti 10 találatot elfelejthetjük, helyette személyre szabottabb tartalmakat kaphatunk, akár egyszerre több forrás segítségével.

A hirdetések is teljesen megváltoznak

Nem a weboldalak kattintásszáma fog számítani, ugyanis a legtöbb információt a Google új MI alapú keresőmotorja fogja megmutatni a felhasználóknak, nem kell majd a weboldalak többségére ellátogatni.

A Google jó helyen érzi magát a piacon és úgy látják, hogy elmúlt az az idő, amikor egy-egy mondatra csak linkeket kapunk válaszként, ráadásul már hang- vagy képalapon is tudunk böngészni.

A versenytársak sarokba szorították a Google-t

A Google azért kapcsolt rá ennyire az új keresőmotor kifejlesztésére, mert az OpenAI ChatGPT-je és a Microsoft Bing keresőben használható MI alapú alkalmazása egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Körülbelül egy hónapja jelentek meg hírek arról, hogy a dél-koreai szórakoztatóelektronikai óriás, a Samsung azt fontolgatja, hogy a Google-t a Microsoft Bingjére cseréli le alapértelmezett keresőmotornak a készülékein.

A Bing évekig a keresőmotorok egyik alulmaradója volt. A Statcounter adataiból is jól látható, hogy messze a Google a legnépszerűbb keresőmotor, ugyanakkor minimális csökkenés az egy évvel ezelőtti adathoz képest észlelhető.

  • A Google reakciója a Samsung fenyegetésére a The New York Times szerint „pánik” volt.
  • Becslések szerint évi 3 milliárd dollárnyi bevétel volt a tét a Samsung-szerződéssel. A hasonló Apple-szerződéshez pedig 20 milliárd dollár kötődik, így nem volt mindegy, hogy a Google mikor lép.

Google egyébként már néhány hete megnyitotta a hozzáférést a Bardra keresztelt mesterséges intelligencia alapon működő chatbot eszközéhez, amely egyébként közvetlen versenytársa a ChatGPT-nek is, de akkor még azt mondta a cég, hogy

„ez egy különálló, a Google keresőmotorját kiegészítő élmény”.

Most azonban egyértelműen kiderült, hogy MI alapú lesz a legnépszerűbb keresőmotor. Kérdés csak az, hogy meg tudja-e tartani a Google a vezető helyet még így is, vagy túl későn vágott bele a fejlesztésekbe a vállalat?

Teljesen átalakítja a gazdaságot a ChatGPT

Az egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia szoftverek teljesen átalakíthatják a munkaerőpiacot, például csökkenhet a manuális munkaerő igénye. Szakértők szerint azonban a vállalkozásoknak fel kell készülniük az MI alkalmazására a mindennapokban. → Bővebben