Moszkva régóta kifogásolja, hogy külföldi technológiai platformok olyan tartalmakat terjesztenek, amelyek nem ütköznek a korlátozásaiba. A vita azonban teljes harcba torkollott, mióta Moszkva februárban összevonta fegyveres erőit, mielőtt Ukrajnába küldte volna őket – írja a Reuters.

A szintén az Alphabet tulajdonában lévő YouTube kiemelt célpontja volt az állam haragjának, de a Twitterrel és a Meta Platforms Facebookjával és Instagramjával ellentétben nem blokkolták.

A szabályozó hatóság, a Roszkomnadzor közölte, hogy a Taganszkij kerületi bíróság 21,1 milliárd rubelre bírságolta a Google-t, amiért az ismételten elmulasztotta a tiltott anyagokhoz való hozzáférés azonnali korlátozását, különösen a YouTube esetében.

Azt mondta, hogy a YouTube nem törölte "az ukrajnai különleges katonai művelet lefolyásáról szóló, az Orosz Föderáció fegyveres erőit lejárató hamisítványokat".

Azt is mondta, hogy a YouTube engedélyezte a szélsőséges nézeteket népszerűsítő tartalmakat és a gyerekeket engedély nélküli tüntetéseken való részvételre való felhívásokat.

A Google fellebbezhet, de nem reagált a Reuters megkeresésre.

A bírságot a Google oroszországi éves forgalmának arányában számították ki. Tavaly év végén hasonló, 7,2 milliárd rubeles büntetést kapott.

A Google oroszországi egységének bankszámláját lefoglalták, ami miatt a leányvállalat csődöt jelentett, és lehetetlenné tette a dolgozók és a beszállítók kifizetését.