A pénteken megalakult Intrinsic alapvetően szoftvereszközöket fejleszt olyan speciális ipari robotok számára, amelyekkel a napelemektől kezdve az autókig mindent el lehet készíteni, valamint a technológiáját már több mint öt éve kelteti a Google X nevű kutatási egységében - írja a Reuters.

Arról, hogy pontosan mit épít az új vállalat, vagy kik lesznek az ügyfelei, egyelőre nem tudni részleteket. Azonban Wendy Tan White, a vállalat új vezérigazgatója blogbejegyzésében fejtette ki a cég ambícióit, miszerint nagy vonalakban olyan szoftverek létrehozásán dolgoznak majd, amelyek az ipari robotokat "könnyebben használhatóvá, kevésbé költségessé és rugalmasabbá" teszik.

Sokadik kísérlet

A tech-óriás ha úgy vesszük évek óta megszállottja a robotikának, bár az eddigi erőfeszítéseik még nem hoztak kiemelkedő üzleti sikereket: 2013-ban a Google fél év alatt hét céget vásárolt fel, köztük a Schaftot (egy japán cég, amely kétlábú robotokról ismert), a Bot & Dollyt (videókészítők) és a Boston Dynamicsot, amit később el is adott a SoftBank-nak. A "Replicant" nevet viselő próbálkozásról – amit egyébként Andy Rubin, az Android operációs rendszer társalapítója vezetett – az évek során azonban nem érkezett hír, majd a Google a legtöbb vállalatot végül bezárta vagy eladta, részben azért, mert a robotokat nehéz elkészíteni és nem is túl nyereségesek.

A terjeszkedési kísérletek 2015-ben szintén új löketet kaptak, miután létrehozták az „egyéb befektetésekért” felelős Alphabet holdingot –  olyan futurisztikus technológiáknak ad otthont, mint az önvezető autók (Waymo), kézbesítő drónok (Wing), vagy az egészségügy és biotechnológia (Verily) – amivel a hirdetési piac mellett más területeket is meg akartak hódítani.

Lesznek versenytársak

A Replicant kudarca után a vállalat inkább olyan szoftverek felé fordult, amik segítségével közvetlen irányítás nélkül lehet robotokat vezérelni, a gépi tanulást technológiáját felhasználva.

A robotikai startupok egyébként élénk közösségét alkotnak, a meghatározó szereplők – köztük a Veo, a Symbio és a Covariant – gyakran egy konkrét ipari szegmensre összpontosítanak, mint például a Veo ember-robot interakciókat kutató biztonsági protokolljai. Azonban nagyon úgy tűnik, hogy az Intrisic egyszerre több területen is próbálkozni fog a robotikában.

„Az elmúlt pár évben csapatunk azt vizsgálta, hogyan ruházhatnánk fel az ipari robotokat az érzékelés, tanulás és alkalmazkodás képességével – a feladatok végrehajtása közben automatikusan, beavatkozás nélkül végezzenek helyreigazításokat – annak érdekében, hogy egyre több fajta környezetben lehessen őket alkalmazni.” – írja Tan White blogbejegyzésében.

Ezúttal másképp lesz?

Bár ennél többet nem igazán tudunk, érdemes megjegyezni, hogy nem az Intrinsic jelenleg sem az egyetlen robotikai próbálkozás a Google-nél: 2019-ben a vállalat nagy port kavart, amikor bejelentette az „Everyday Robot” projektet, aminél a cél egy "általános felhasználású tanuló robot" kifejlesztésére irányult. 

Ezek után az Intrinsic, immáron „független” Alphabet vállalatként partnereket szeretne keresni az autóiparban, az egészségügyben és az elektronikában, hogy elősegítsék a technológiáik térnyerését. Talán a mostani cégnek több szerencséje lesz a Google figyelmének fenntartásában.