Az Alphabet, a Google anyacége hónapok óta nyomás alatt van Oroszországban, mert nem törli a Moszkva által illegálisnak ítélt tartalmakat, és korlátozza a hozzáférést egyes orosz médiumokhoz a YouTube-on, de a Kreml eddig nem akadályozta meg a platformjaihoz való hozzáférést. A bankszámlák esetében viszont az orosz hatóságok nem voltak kegyesek: inkasszózták és zárolták azokat a héten.

"A Google Russia bankszámlájának inkasszózása az orosz hatóságok részéről ellehetetlenítette oroszországi irodánk működését, beleértve a kinti alkalmazottak foglalkoztatását, valamint az ők és a beszállítók kifizetését, de a cég az egyéb pénzügyi kötelezettségeit sem tudja teljesíteni" - közölte a Google szóvivője szerdán. A Reuters szerint így nem maradt más lehetőség, mint az orosz leányvállalat elindítja a csődeljárást.

Egy szankciókkal sújtott orosz üzletember tulajdonában lévő tévécsatorna áprilisban azt mondta, hogy a bírósági végrehajtók 1 milliárd rubelt (15 millió dollárt) foglaltak le a Google-től, amiért az nem állította vissza a YouTube-fiókjához való hozzáférést, de ez az első alkalom, hogy az amerikai techóriás azt mondta, hogy a bankszámláját egészében lefoglalták. A Google nem erősítette meg azonnal, hogy ezeknek az összegeknek a lefoglalása vezetett-e a csődbejelentési szándékához, vagy más lefoglalások is történtek.

A Google, amely felfüggesztette kereskedelmi műveleteinek túlnyomó többségét Oroszországban, miután Moszkva február 24-én több tízezer katonát küldött Ukrajnába, közölte, hogy ingyenes szolgáltatásai, köztük a kereső, a YouTube, a Gmail, a Maps, az Android és a Play továbbra is elérhetők maradnak az orosz felhasználók számára.

Oroszország kedden közölte, hogy a többszöri fenyegetések és bírságok ellenére nem tervezi a Google és a YouTube blokkolását, elismerve, hogy egy ilyen lépés valószínűleg az orosz felhasználóknak jelentene inkább problémákat. A Rosztelekom vezérigazgatója, Mihail Oszeevszkij szerdán azt mondta, hogy a Google az országban a szokásos módon működik, beleértve az összes szerverét is.

Decemberben Oroszország 7,2 milliárd rubeles (40,65 milliárd forintos) büntetést szabott ki a Google-ra, amiért Moszkva szerint ismételten elmulasztotta törölni a Kreml által illegálisnak ítélt tartalmakat. Ez volt az első ilyen jellegű, bevételalapú büntetés Oroszországban. Ráadásul azóta a bírság 506 millió rubellel nőtt a végrehajtási díj miatt.

Az orosz leányvállalat 2021-es bevétele 134,3 milliárd rubel (758 milliárd forint) volt - derült ki az Interfax hírügynökség Spark orosz cégekre vonatkozó adatbázisából.