A Google-t azért bírságolták meg, mert az Android operációs rendszerét a riválisok meghiúsítására és az általános internetes keresésben való dominanciájának megszilárdítására használta 2011-től kezdve. A kirótt 1560 milliárd forintra rúgó bírság a legnagyobb büntetés, amelyet az EU trösztellenes szabályainak megsértésében bűnösnek talált vállalatra kiszabtak - írja a Reuters.

"A kiszabott bírság, az elképesztő összegű 4,34 milliárd euró nem volt megfelelő" - állította a Google ügyvédje, Genevra Forwood az uniós fellebbviteli bíróság tanácsa előtt az egyhetes tárgyalás negyedik napján, amely három évvel azután zajlik, hogy az Európai Bizottság szankciót szabott ki a vállalatra.

"A probléma nem önmagában a kiszabásra kerülő bírsággal van. A probléma az, hogy a Bizottság hogyan számította ki ezt az összeget" - mondta a jogiképviselő. Forwood szerint a Google cselekedeteiben nem volt versenyellenes szándék, és az uniós precedensjog alapján nem is tudhatta, hogy magatartása visszaélésnek minősül, és nem volt rá korábbi példa, amit figyelembe vehetett volna.

"Ezért helytelen volt, hogy a Bizottság egyáltalán bírságot szabott ki, nemhogy az, hogy ilyen magas összeget állapított meg" - mondta Forwood.

Azt is kifogásolta, hogy az uniós versenyjogi végrehajtó 11%-os súlyossági tényezőt tett hozzá a Google bírságához, szemben egy másik üggyel, az Intel 2009-es bírságával, ahol ez csak 5 százalék volt.

"Még ha a Bíróság úgy is ítéli meg, hogy a bírság megfelelő, akkor is csak az lenne a helyes, ha utóbbi mérőszámot alacsonyabb szinten határoznák meg" - mondta a Google képviselője.

Az Európai Bizottság ügyvédje, Anthony Dawes szerint azonban a Google "egyszerűen nem lehetett nem tudatában annak, hogy gyakorlatában versenyellenes magatartást tanúsít".

"A gondatlanságból elkövetett jogsértések nem kevésbé súlyosak, mint a szándékosan elkövetett jogsértések" - mondta Dawes, hozzátéve, hogy a bírság a Google 2017-es bevételének mindössze 4,5 százaléka, szemben az uniós szabályok által megengedett 10 százalékos felső határral.

Az ítélet várhatóan jövőre születik meg.