Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió Törvényszéke elutasította a Google keresetét, javarészt megerősítve azt a korábbi vádat, amely szerint a technológiai óriásvállalat jogszerűtlen eszközökkel betonozta be saját keresőmotorját. A társaság még 2018-ban próbált meg fellebbezni a Bizottság példátlan összegű, 4,3 milliárd eurós bírsága ellen, ezt viszont szerdán elutasították. Ez komoly csapás a Google számára, és megerősíti az EU pozícióját is a Szilícium-völgy visszaélései ellen folytatott harcában – írja a Verge

Sarokba szorította a gyártókat

A vád szerint a vállalat visszaélt piaci erőfölényével, amikor arra kényszerítette az androidos telefongyártókat, hogy az eszközeikre telepítsék előzetesen a Google keresőmotorját és saját böngészőapplikációját (Chrome), különben nem kapnak jogot a Play Áruház használatára. Utóbbi pedig a legelterjedtebb alkalmazásbolt, ezért borzasztóan nagy hátrányt jelent a piacon, ha valamelyik készüléken nem engedélyezett a telepítése. 

A Bizottság elemzése szerint a Google az okostelefonok térnyerését egzisztenciális fenyegetésnek tekintette, mely veszélyt jelent az keresési üzletágára nézve. A vállalat emellett fizetett a telefongyártóknak és a mobilszolgáltatóknak is, hogy a bevételmegosztási rendszer részeként kizárólag a Google keresőt telepítsék a készülékekre. Egy apró kármentés azért összejött a vállalatnak, ugyanis a Törvényszék ítélete szerint utóbbi nem minősül piaci erőfölénnyel való visszaélésnek, ezért a bírságot ennek megfelelően nagyjából öt százalékkal, 4,1 milliárd euróra csökkentette.

A Google is reagált a döntésre

A mai döntés az EU második legmagasabb igazságszolgáltatási szervétől érkezett, ami azt jelenti, hogy az óriáscég még egyszer fellebbezhet ellene a luxembourgi legfelsőbb bíróságon, erre viszont még két hónapot és tíz napot kell várnia. A Google szóvivője is kommentálta az ítéletet:

Csalódottak vagyunk, hogy a Törvényszék nem semmisítette meg teljes egészében a határozatot. Az Android nem kevesebb, hanem több választási lehetőséget teremtett mindenki számára, és sikeres vállalkozások ezreit támogatja Európában és világszerte.

A Financial Times arról ír, hogy az EU korábban már nyert fellebbezést a Google ellen: a Törvényszék tavaly egy 2,42 milliárd eurós bírságot szabott ki a cégre, amiért saját vásárlási szolgáltatását előnyben részesítette a riválisokkal szemben. Az amerikai vállalatnak aktív keresete van egy 2019-ben kiszabott 1,5 milliárd eurós bírság ellen is, melynél a vád szerint blokkolta versenytársait az online hirdetési piacon.