A Huawei úgy döntött, teljesen függetlenedik az Android köré épített általános ökoszisztémától, és soha többé nem térne vissza a Google-féle appokhoz. Ehelyett a saját platformjába és a HMS-be fektet, és a lehető leggyorsabb növekedésen dolgozik - írja a PC World azután, hogy Fred Wangfei, a kínai gyártó egyik értékesítési vezetője elárulta az osztrák Der Standard osztrák lapnak, hogy szakítanak a Google-szolgáltatásaival.

Az ügy és a lépés hátterében az áll, hogy tavaly májusban a kereskedelmi háborús korlátozások miatt a Google felfüggesztette partnerségét a Huaweijel, ami első körben azt is jelentette, hogy a telefonokra nem kerülhetett volna rá az Android platform sem. Ez alól végül 2019-ben mentességet kaptak és használhatják a mobilos operációs rendszert, de az engedmény már az applikációkra - például Gmail, Chrome és egyéb alkalmazások - már nem terjedt ki. A kínai cég pedig megelégelte a bizonytalan helyzetet és inkább a saját platformjára koncentrál a jövőben, ahogy azt már tavaly év végén is pedzegették.

Az amerikai cégeknek külön engedélyt kell kérniük, ha a tiltás ellenére is együttműködnének kínai cégekkel. Azt nem tudni, hogy a Google egyáltalán folyamodott-e ilyen engedélyért annak érdekében, hogy a Huawei-készülékek zökkenőmentesen működhessenek. Azt viszont tudni lehet, hogy az USA Kereskedelmi Minisztériuma több mint 130 kérelmet kapott amerikai cégektől, hogy szolgáltatnának a Huaweinek.

Maga a szakítás a Huawei legnagyobb piacán, Kínában ez persze nem gond, hiszen ott évek óta Google-mentesen működnek az androidos gyártók, ellenben a nyugati piacokon már nem lesz túl könnyű meggyőzni az embereket, hogy felejtsék el azokat a Google appokat és szolgáltatásokat, amelyeket mindenki az Android részének gondol és így szokta meg a használatukat - írja a portál.

Az Androidnak ezzel újabb háborús frontja nyílik: a Facebook is saját felületen dolgozik, igaz az amerikai közösségi médiás cég biztonsági okokra hivatkozik a várható szakítás kapcsán.