Google az utóbbi időben egyre több termékébe integrál egy hasznos funkciót, a „Lens” névre keresztelt képfelismerő technológiáját. Elsőkörben a Google Photos képtárába, majd a Chrome böngészőjébe került be, most viszont a keresősáv is bővül a népszerű eszközzel – írja a Verge

A Lens aprócska színes kamerájára kattintva egy képet tölthet fel a felhasználó, vagy beillesztheti a fotó URL-linkjét is. Rajan Patel, a vállalat egyik alelnöke szerint ez nagy újdonságnak számít, hiszen a böngésző kezdőlapja nagyon ritkán esik át változásokon. 

Habár a Google Images már jó ideje lehetővé teszi, hogy a felhasználók fotók feltöltésével keressenek, a Lens más újdonságot is tartogat: a technológia megpróbálja beazonosítani azt is, hogy pontosan mi lehet egy képen. 

Ha a felhasználó beolvassa egy termék képét, többnyire vásárlási eredmények és webshopok fogadják, de ha például egy növényről vagy állatról tölt fel fotót, a Google igyekszik felismerni ezeket és további információkat adni. Valamint további új funkciókat is hoz a frissítés a keresősávba:

  • ha a felhasználó beolvas egy szöveget tartalmazó képet, akkor a Google igyekszik azt lefordítani különböző nyelvekre 
  • rendelkezik QR-kód szkennerrel is
  • végezhető fordított képkeresés is, amennyiben a felhasználó a kép forrására kíváncsi.

Persze a felsoroltak közül egyik sem lesz meglepetés azok számára, akik használták már a Lens-t Androidon, iOS-en vagy bizonyos asztali operációs rendszereken. De az mindenképpen jó hír, hogy már a könnyen elérhető keresősáv is tartalmazza ezt, hiszen egy hasznos és gyors eszköz a képek felismeréséhez.