A világ egyik legnépszerűbb navigációs alkalmazását, a Google Maps-et használók már azt is megtudhatják, milyen a levegő általános minősége ott, ahova utazást terveznek, vagy ahol épp tartózkodnak.

Az Androidon és iOS-en is elérhető új funkció a Verge szerint egyelőre csak az Egyesült Államokban aktív, és a Környezetvédelmi Hatóság (EPA) illetve a PurpleAir, egy valósidejű, levegőminőség figyelő vállalat által gyártott szenzorok adatait felhasználva jelzi a felhasználók számára, mennyire egészséges lélegezni az adott helyen.

A PurpleAir érzékelői egy lézersugarat bocsátanak ki, amit a levegőben lévő részecskék visszatükröznek, és az így kapott információból kalkulált adatokat továbbítja a berendezés a Google Maps-nek.

A viszonylag olcsónak számító technológiát használó PurpleAir 2020-ban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nagyban hozzájárult az akkoriban nyugati parton pusztító, gigantikus méretű futótüzek füstjének pontos helyének meghatározásához. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően bővült tavaly például a Google Maps repertoárja is az úgynevezett Erdőtüzek funkcióval.

A Google Maps által megjelenített AQI számra kattintva további részleteket is megtudhatunk a levegő minőségéről, többek közt annak egészségünkre gyakorolt hatását, illetve az adat utolsó frissítésének pontos dátumát is.