Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Google azt közölte, hogy elbocsátott egy vezető szoftvermérnököt, aki azt állította, hogy a vállalat mesterséges intelligencia (AI) chatbotja, a LaMDA egy öntudattal bíró személy – írja a CNBC.

A cég ezért a múlt hónapban szabadságra küldte Blake Lemoine szoftvermérnököt, mondván, hogy megsértette a vállalati irányelveket, és hogy a LaMDA-val kapcsolatos állításait "teljesen alaptalannak" találta.

"Sajnálatos, hogy a hosszú közös munka ellenére Blake úgy döntött, hogy megsérti az egyértelmű foglalkoztatási és adatbiztonsági irányelveket, amelyek magukban foglalják a termékinformációk védelmének szükségességét" - mondta a Google szóvivője.

Tavaly a Google azt mondta, a LaMDA - Language Model for Dialogue Applications - a vállalat azon kutatásaira épül, amelyek azt mutatták, hogy a párbeszédre képzett nyelvi modellek lényegében bármiről képesek megtanulni beszélni.

A Google és számos vezető tudós gyorsan elvetette Lemoine álláspontját, mint téves nézeteket, mondván, hogy a LaMDA egyszerűen egy komplex algoritmus, amelyet arra terveztek, hogy meggyőző emberi nyelvet generáljon, önálló gondolatokra nem képes.