Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemcsak a befektetők, hanem a kiberbűnözők érdeklődését is felkeltették a kriptodevizák, miután az elmúlt időszakban szárnyalni kezdtek, értékük rekordmagasságokba szökött. A legismertebb és legnépszerűbb ilyen deviza, a bitcoin árfolyama 2021 májusára megduplázta év eleji értékét, de az új sláger, az ethereum már több mint 4 ezer dollárt ér, négyszer annyit, mint januárban. Forintban kifejezve 1 bitcoin jelenleg körülbelül 16 millió forintot kóstál, de néhány héttel korábban már a 20 millióhoz is közelített az ára.

Bármennyire is nagy a blokklánc iránt a bizalom, a rajta futó kriptodeviza-kereskedelem a profi hackerek fantáziáját is igencsak megmozgatja a BL Online Hír- és cikkügynökség szerint. Olyannyira, hogy a kiberbűnözőknek 2021 első negyedévében 108 millió dollárt sikerült eltulajdonítaniuk a különféle blokklánc-projektekből. Mindezt az amerikai Atlas VPN csapatának sikerült megállapítania. (VPN = Virtual Private Network, azaz hálózati technológia, mely a nyilvános interneten képes biztonságos hálózati kapcsolatot létesíteni.) Ráadásul ez az összeg 46 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, ami jól jellemzi a tendenciát.

A kiberbűnözők körében a legnépszerűbb blokklánc-célpontok az ethereum kriptodeviza intelligens szerződésen alapuló decentralizált alkalmazásai voltak (DApps). 2021 első három hónapjában a behatolások több mint 86 millió dolláros veszteséget okoztak.

Az úgynevezett blokklánc-pénztárcákat – melyek lehetővé teszik a kriptodeviza-tulajdonosoknak az egységek tárolását, kezelését –, szintén gyakorta támadták. Ebben az időszakban a feltörési, trükközési, zsarolási esetek során 19,3 millió dollár veszteség érte a tulajdonosokat. A hackerek célpontjai voltak a kriptodeviza-tőzsdék is, azok a platformok, amelyek a kereskedést teszik lehetővé. Innen ügyeskedésükkel 2,9 millió dollárt sikerült zsákmányolniuk.

A blokklánchoz kapcsolódó sikeres csalási kísérletek száma összesen 33 volt 2021 első negyedévében, 20 alkalommal több, mint 2020 első három hónapjában. Ez a 33-as szám mindenesetre feleannyi, mint a rekordévnek számító 2019-es esztendő első negyedévében. Az ethernet DApps elleni jogsértések azonban a tavalyi hasonló időszak 3 esetéhez képest most 16-ra emelkedtek, a blockchain-pénztárcákat érintő hackek pedig 5-ről 12-re növekedtek.

Jellegüknél fogva a blokklánc-projektek továbbra is nyereséggel kecsegtető célpontok maradnak a kiberbűnözők számára, mivel a csalárd tranzakciókat nem lehet visszafordítani, nem úgy, mint a hagyományos pénzügyi rendszerben. Mivel a kriptodevizákba a befektetések és velük a kereskedések most lépnek aranykorukba, nem nehéz megjósolni, hogy a hackertámadások nem hagynak alább. Azonban ahhoz, hogy e legmodernebb pénzügyi kereskedelmi forma tartósan legyen képes szárnyalni, valamint, hogy a bankoktól, az állami szervezeteken át a kereskedelmi és logisztikai vállalkozásokig más ágazatok szereplői is ki tudják használni a blokkhálózatban rejlő előnyöket, még biztonságosabbá kell tenni a blockchain digitális rendszerét.