Hackerek miatt kaphat milliárdos bírságot a Facebook az EU-tól

Először alkalmazhatják a gyakorlatban nagy techcég ellen a májusban hatályba lépett új adatvédelmi szabályozást az unióban. A GDPR-bírság azért néz ki a Facebooknak, mert a múlt héten súlyos kibertámadás történt, amely felhasználók millióinak adatait érinthette.
Szabó Dániel, 2018. október 1. hétfő, 12:10
Fotó: Shutterstock

Az Európai Unió adatvédelmi hatósága vizsgálja a Facebookot ért súlyos kibertámadás hatásait, és leginkább arra kíváncsi, hogy mennyi európai felhasználó személyes adatait szerezhették meg a közösségi portál rendszereit feltörő hackerek - írja az Index a Wall Street Journalre hivatkozva.

Az uniós hatóság aggályosnak tartja, hogy a sérülékenységet már múlt kedden felfedezték, de csak pénteken léptették ki az érintett felhasználókat. De egyáltalán nem világos az sem, milyen milyen adatok kerülhettek a kibertámadókhoz. Annyit közölt csak a cég, hogy több mint 50 millió fiók lehetett érintett.

Akár 1,63 milliárd dolláros büntetést is kiszabhatnak a Facebookra - írja a portál, mely emlékeztet, hogy ez már a GDPR következménye. A május óta létező adatvédelmi irányelv szerint a maximális büntetési tétel vagy 20 millió euró, vagy pedig a vállalat előző évi forgalmának legfeljebb 4 százaléka.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK