Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A történtek nem befolyásolták a választási adatok továbbítását és a szavazatszámlálást - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSU).

A csehek péntektől szombat délután 14 óráig szavazhattak a képviselőházi választásokon, amelyek eredményét azután két, a statisztikai hivatal által kezelt weboldalon tették közzé - olvasható a portálon.

A szavazatszámlálást végző szervezet vasárnap számolt be arról, hogy "az adatok feldolgozása közben célzott túlterheléses (DDoS) támadás érte az O2 cég választásokhoz igénybe vett infrastruktúráját".

"Ennek következtében átmenetileg és részlegesen elérhetetlenné váltak a volby.cz és volbyhned.cz oldalak szerverei, a támadás azonban semmilyen módon nem érintette sem a választási eredményeknek a CSU központjába való továbbítását, sem a független adatfeldolgozást". A hackertámadásra vonatkozó bizonyítékokat megküldik a rendőrségnek és a cseh kormány kiberbiztonsági hivatalának. (Új módon fegyverkeznek a lengyelek.)

Hasonló esetről legutóbb januárban számolt be a cseh külügyminisztérium, miután észlelték, hogy hackerek törtek fel a tárcánál használt több tucat e-mail fiókot. A közlés szerint az eset arra a támadásra emlékeztetett, amely az amerikai Demokrata Pártot érte a tavalyi elnökválasztási évben, s amelynek végrehajtásával Oroszországot vádolta az Obama-kormányzat.