Hamis bankjegyek miatt adott ki applikációt az MNB

Ingyenesen letölthető az az új applikáció, amely segítségével bárki megállapíthatja, hogy valódi-e a nála lévő bankjegy - mondta Réthy Barbara, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője szombat reggel az M1 csatornán az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2019. december 14. szombat, 11:43
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Majdnem 500 millió bankjegy van forgalomban Magyarországon, ebből pedig kevesebb mint ezer lehet a hamis. (Bár szeptemberben pont fogtak hamis pénzzel fizetőket.)

A ForintApp nevű alkalmazás két funkcióval rendelkezik; egyrészt a forint bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével lehetőséget biztosít azok valódiságának vizsgálatára, másrészt az egyes forint bankjegy címletek hátoldali képéhez kapcsolódó kiterjesztett valóság élményt nyújt.

Bár az applikáció algoritmusa valóban képes megkülönböztetni a valódi bankjegyet a hamistól, a professzionális vizsgálatot nem helyettesíti - magyarázta Réthy Barbara, aki arról is beszélt, hogy a 2014 óta tartó csereprogram során mintegy 900 millió új bankjegyet gyártottak le, és 350 millió régi papírpénzt vontak be.

HOZZÁSZÓLÁSOK