A bitcoinbányászok már annyi energiát fogyasztanak, hogy a Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) és a Greenpeace USA kampányt indított, hogy csökkenteni lehessen a kriptovaluták ökológiai lábnyomát.

A jelenlegi rendszerben a hálózat tagjai bitcoint küldenek egymásnak, és a tranzakciókat a felhasználók feladata jóváhagyni, a „proof of work” protokollal pedig bizonyítani tudják, hogy megoldották a bonyolult rejtvényeket a bitcoinért cserébe. Ehhez a folyamathoz óriási mennyiségű elektromos energiára van szükség.

A rivális kriptovaluta, az ethereum éppen ezért áll át a „proof of stake” rendszerre, melynél nem komplikált feladványokat kell megoldaniuk a felhasználóknak, hanem a valutájuk egy részét lekötve tárolják, és minél több coinjuk van "félretéve", annál nagyobb a valószínűsége, hogy a bányászatért járó következő jutalmat megkapják. 

Ennek a módszernek a használatával a felhasználók energiaszükséglete 99 százalékkal csökkenhet, ez pedig azért lényeges, mert a kriptovaluták egyre inkább felértékelődnek, a népszerűségük nő, és környezetvédelmi csoportok szerint fontos lenne, hogy kisebb energiafogyasztású módszerrel bányásszák azokat.

Ráadásul környezetvédelmi szempontból különösen aggasztó, hogy a kriptovaluta-bányászat miatt „bezárt szénerőművek és gazdaságilag nem versenyképes gázerőművek újranyitnak”- mondta a környezetvédelmi kampányt vezető Michael Brune. A bitcoinbányászok nemrégiben megpróbáltak ugyan megújuló energiaforrásokat is használni, de Brune szerint ezek nem elegendőek, hiszen a „megújuló energia nem tud lépést tartani a fosszilis energiahordozók használatának növekedésével”.

A környezetvédelmi kampány részeként az aktivisták digitális hirdetésekkel fogják felhívni a figyelmet a problémára nagyszámú olvasóközönséggel rendelkező amerikai hírportálokon, és jogi lépéseket fognak tenni a kriptovaluta-bányász oldalak és azok fenntartói ellen, hogy változást érjenek el.

Jelenleg egyébként az Egyesült Államok a világ első számú kriptovaluta-bányásza, és még Kínát is megelőzte, miután ott tavaly május óta nem ajánlhatnak a bankok és pénzügyi intézetek kriptovalutával kapcsolatos szolgáltatásokat.