A taktika nem új, hogy drónokról szórjanak magokat, de Horvátországban a máshol megszokottnál nagyobb - golflabda méretű - tartályokban szórja szét a magokat. A gombócokban a magok körül fontos tápanyagok vannak, amelyek segítik, hogy gyökeret verjenek a sokszor sziklás és köves talajon.

"A makk mellett homokot, füvet, agyagot és chilit is teszünk bele" - mondta Goran Ladisic, a projektet működtető Magic Forest cég egyik vezetője a Reutersnek. A chili azért fontos része a galacsinoknak, hogy a vadállatok - a tölgymakkok esetében a vaddisznók - nem egyék fel a magokat.

Horvátországban a nyári erdőtüzek gyakran gyalogosan nehezen megközelíthető területeken keletkeznek, ezért légi úton egyszerűbb újraültetni a kipusztult részeken a fákat és a növényeket. A Magic Forest az ország déli részén található Promina településen szórta szét a maggolyókat.

"Azért választottuk ezt az innovatív módszert, mert a területünkön sok erdőtűz volt, a legutóbbi 2009-ben, és egyelőre csak alacsony bokrok jelentek meg az erdő helyén" - mondta Tihomir Budanko, Promina település polgármestere.

A vállalkozás már több mint két éve fejlesztik. Ladisic elmondta, hogy a tesztek során a kiszórt magok több mint 40 százalékának sikerült gyökeret eresztenie.

Ivan Vidakovic, aki a drónok repüléseit irányítja, elmondta, hogy nyolc óra alatt, négy-öt drónt használva a módszerrel körülbelül 10 hektárt képesek beültetni.

Az ötlet lényege, hogy egy területet őshonos fákkal ültessenek újra, és bár a projekt eddig csak különböző tölgyfafajok magjait használta, állítása szerint bármilyen fa magjával működhet. A Magic Forest azt állítja, hogy Ukrajnában, Boszniában, Montenegróban, Ausztriában és Kaliforniában már felvette a kapcsolatot partnerekkel a termék jövő évi bevezetése céljából.

A horvát innovátorok célja az is, hogy részt vegyenek az Európai Unió azon törekvésében, hogy 2030-ig további hárommilliárd fát ültessenek az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelem érdekében.

Idén nyáron a szokottnál sokkal több erdőtűz volt Dél-Európában és Észak-Amerikában.