"A Huawei Technologies tiltakozik a döntés ellen, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Ipari és Biztonsági Irodája (BIS) hozott. A szóban forgó határozat senkinek az érdekét nem szolgálja, ellenben jelentős károkat fog okozni azoknak az amerikai vállalatoknak, amelyekkel a Huawei üzleti kapcsolatban áll. Az intézkedés több tízezer amerikai állampolgár megélhetését veszélyezteti, valamint megszakítja a jelenlegi kooperációt és beleavatkozik a kölcsönösen fennálló bizalomba a globális ellátási láncban. A Huawei azonnal elkezdte keresni a helyzetre a megfelelő megoldást, amelynek érdekében jogorvoslati lehetőségekkel kíván élni. Továbbá arra is törekszünk, hogy a helyzet káros hatásait minél inkább csökkenteni tudjuk" - írta közleményében Huawei Technologies.

Kao Feng, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője szokásos heti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Kína határozottan szembeszáll más országokkal, amelyek egyoldalú büntetőintézkedéseket vetnek ki kínai vállalatokra - írta az MTI. Kína már többször hangsúlyozta, hogy nem szabad visszaélni a nemzetbiztonság eszméjével, nem szabad a kereskedelmi protekcionizmus eszközeként felhasználni - mondta Kao Feng, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak el kellene kerülnie az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok további élezését.

Lu Kang kínai külügyi szóvivő pedig jelezte, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek a kínai vállalatok jogainak és érdekeinek megvédésére.

A szóvivők arra reagáltak, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium feltette a korszerű mobil távközlési eszközöket gyártó Huaweit és hetven leányvállalatát arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek. Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől.

Ezt megelőzően, még ugyancsak szerdán Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Ebben felhatalmazta a kereskedelmi minisztériumot arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára. A rendelet nem nevesített egyetlen országot vagy vállalatot sem, de elemzők szerint egyértelmű, hogy a Huawei a célpont.