Mindkét vállalat menedzsmentje beleegyezett a tervezett tranzakcióba.

A Spectranetics orvosi műszergyártó vállalat egyebek között eltömődött vénák és artériák tisztítására specializálódott, lézeres orvosi műszereket fejleszt és gyárt.

Az egykor főleg szórakoztató elektronikai cikkeket gyártó Philips az utóbbi időben inkább az orvosi műszerekre és a testápoló-eszközökre, például elektromos borotvákra és fogkefékre összpontosít. Az orvosiműszer-gyártás területén a német Siemens-szel versenyez.

A Philips részvényenként 38,50 dollárt (34,14 eurót) kínál a Spectranetics papírokért, amely 27 százalékos prémiumot jelent a vállalat részvényeinek keddi záróárához képest.

A Spectranetics 1984 óta működik, azóta gyártási területén vezető szerepre tett szert, jelenleg a vállalatnak több mint 900 alkalmazottja van.

A Philips vezetője, Frans van Houten szerdán a hír bejelentésekor elmondta: a holland cég már régen szemet vetett a Spectranetics-re. A Philips célja a felvásárlással a már eddig is a legnagyobb egészségügyi üzletágának további expanziója.

A Philips vezető pozíciót tölt be az orvosi képalkotó rendszerek, eljárások, eszközök fejlesztése és szolgáltatásai területén, globális ügyfélkört szolgál ki, vezető klinikai partnerekkel együttműködve. A holland anyavállalat tavaly májusban választotta le az alacsony nyereségességű világítástechnikai üzletágát, a Lumileadset, amely azóta független cégként, Philips Lighting néven működik.