Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptember közepén tette elérhetővé az Apple az iPhone-okra szánt új operációs rendszerét, az iOS 13-at, amelyről hamar kiderült: igencsak rákattantak a felhasználók. A cupertinói cég fejlesztői az új funkciók mellett frissítették az adatvédelmi beállításokat is, ám ebben most egy igen aggasztó hibát talált Brian Krebs kiberbiztonsági szakértő - írja a hvg.hu.

A szakember szerint az iPhone 11 Prón futó rendszer akkor is követi a felhasználó mozgását, ha a helymeghatározást az összes alkalmazáshoz és szolgáltatáshoz kikapcsolja a felhasználó.

Az Apple adatvédelmi irányelve viszont azt mondja, hogy "a Helymeghatározás a GPS és a Bluetooth technológián kívül a felhasználóktól gyűjtött adatok segítségével Wi-Fi-hotspotokat és mobilhálózati adó-vevő tornyokat is felhasznál a készülék hozzávetőleges helyének meghatározásához." A cég ugyanakkor leszögezi, hogy a felhasználó döntheti el, hogy mely alkalmazás számára kapcsolja ki ezt a lehetőséget.

A problémára reagálva az Apple közölte, hogy ez a "viselkedés" teljesen normális, vannak ugyanis olyan funkciók a rendszerben, amelyeket a felhasználó nem tud kikapcsolni a beállítások között. Emiatt a fenti észrevételt sem érzik kiberbiztonsági szempontból problémásnak.