A Facebook az akvizíció előtt azt állította, hogy a WhatsApp felhasználói fiókjait nem veti majd össze a facebookos regisztrációkkal és az ott megadott személyes adatokkal. Végül ezt megtette a cég, és már akkor is megvoltak a technikai feltételei ennek az adategyeztetésnek, és a Facebook dolgozói ezt pontosan tudták - írja az Index a Reuters nyomán.

Az Európai Bizottság viszont nem fogadta el a techcég érvelését, mely szerint nem szándékosan tették ezt. Azonban együtt működtek a hatóságokkal, így enyhébb büntetést kaptak. A törvények szerint a forgalmának 1 százalékának befizetésére is kötelezhették volna a vállalatot, ami nagyjából 276 millió dolláros (közel 77 milliárd forintos) büntetés lett volna.

A Facebook ellen egy másik, ettől független adatvédelmével kapcsolatos uniós vizsgálat is zajlik. A hatóságok mellett a felhasználók egy része azért kritizálja a rendszert, mert nem lép fel eléggé az álhírek és hazugságok ellen, míg mások szerint a tartalmak folyamatos szűrése valójában cenzúra, sérti a szólás- és véleményszabadságot. Emiatt a közösségi oldal úgy döntött, hogy szigorít a szűrési rendszerén.