Magyarország fejlődésének egyik kulcsa a digitális gazdaság; az elmúlt években a magyar gazdasági növekedés közel negyedét ez a terület adta - közölte a tárgyalással kapcsolatban Havasi Bertalan.

Ez a szektor már most stratégiai jelentőségű, ezt az is bizonyítja, hogy a kormány 2014 és 2021 között minden eddiginél többet, közel 130 milliárd forintot fordít a telekommunikáció fejlesztésére - állapították meg.

Vittorio Colao emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a Vodafone az egyik legjelentősebb brit befektető. A cég eddig több száz milliárd forintot fordított a magyarországi mobilszolgáltatás fejlesztésére, 2600 embert foglalkoztat fővárosi székházában és a szintén Budapesten található nemzetközi szolgáltató központjában, illetve további mintegy 600 főt miskolci ügyfélszolgálatán. (Nagy változások előtt a magyar Vodafone.)

A cégcsoport Magyarország iránti elkötelezettségét a vezérigazgató szerint jól jelzi, hogy a Vodafone Magyarország aktívan részt vesz a hazai Digitális Jólét Program megvalósításában, illetve a Vodafone Alapítvány révén elkötelezetten támogatja a magyarországi digitális oktatás fejlődését.

Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy az 5G egyik kiemelt országa legyen - mondta Vittorio Colao. A miniszterelnökkel való megbeszélésen a Liberty-tranzakció volt az egyik kiemelt téma. A brit Vodafone csoport 18,4 milliárd eurós tranzakció során megvásárolja a Liberty Global magyar, német, cseh és román leányvállalatait, így a Magyarországon 1,8 millió háztartást kiszolgáló kábel- és szélessávú internetszolgáltatót, a UPC Magyarországot is. A vezérigazgató így a legfontosabb feladataik közé sorolta a UPC akvizíciót, amelynek során integrálják a céget, ugyanezt végrehajtják Németországban, és a többi érintett országban is. A vezérigazgató a második legfontosabb feladatnak nevezte a magyarországi 5G hálózat fejlesztését-kiépítését, és pilot-projektek indítását - írta az MTI.a Vodafone jelenleg a leggyorsabban fejlődő vállalat Európában, a Liberty-tranzakciót követően a szektor legerősebb versenyzője lesz Kelet-Közép-Európában. A kkv-k kiszolgálásában Magyarországon az első szeretne lenni a Vodafone, a legversenyképesebb szolgáltatásokkal. Kitért arra, hogy az 5G 2020 második felében indulhat el.Szólt arról is, hogy a hétfői parlamenti megbeszélésen azt javasolta Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, hogy közös kutatási területet alakítsanak ki egyetemek és kisvállalkozások részvételével, ahol 5G fejlesztéseket-szolgáltatásokat tesztelhetnek.Közölte, hogy nem adják el a Vodafone-t a következő 1-2 évben, a magyar Vodafone nem eladó.Budai J. Gergő, a Vodafone vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: a Vodafone az akvizícióval képes lesz konvergens - telefon, tv, internet, és mobil - szolgáltatások gyors bevezetésére, ami a lakosságnak és a cégeknek egyaránt előnyös.

A kép forrása: AFP Photo/Ben Stansall