Egy Elizabeth Hopkins névre hallgató twitterfelhasználó, aki az amerikai választási kampányban Donald Trumpot támogatva folyamatosan ostorozta a republikánus jelölt demokrata ellenfelét, Hillary Clintont, a berlini terrortámadás után megtalálta Angela Merkelt - írja a Bloomberg.

A kancellár elpusztítja a németeket - indított a twitterező angolról németre váltva. Szerinte Németországnak ki kellene hajítania a területéről a muszlimokat. És Hopkins nincs egyedül az anyázással.

Gyűlöletroham

A hétfő esti események után elárasztották Merkel Facebook-oldalát a negatív kommentek, amelyek jelentős részét egy kicsi vagy egyáltalán nem látható Facebook-csoport tagjai írták. A Twitteren több tucat olyan felhasználó szállt rá Merkelre, akik annak idején Trumpot támogatták.

Gyanús azonban, hogy azonos szövegeket és képeket posztolnak. Ennek alapján valószínűleg robotokról, vagy számítástechnikai szaknyelven szólva botokról van szó. Sok bizonyíték mutat arra, hogy Merkelt masszív támadás érte a világhálón - mondja Simon Hegelich müncheni politológus, akinek szakterülete a közösségi média manipulálásának kérdésköre.

Robotok rohama

Számos Twitter-profil, amely nyilvánvalóan Trump-párti bot csatlakozott a Merkel-ellenes rohamhoz. A gyűlölködő posztok és az álhírek befolyásolni fogják a német választási kampányt is - mondja Michael Fuchs a CDU frakcióvezető-helyettese. Láttuk ezt az USA-ban is, ezért kezdenünk kell vele valamit.

Ennél többet nem árult el, csak annyit hoztak nyilvánosságra, hogy a 2017. szeptemberi szavazást megelőző kampányban növelik a gyűlölködő internetes bejegyzéseket kezelő emberek számát a CDU stábjában. A kormány is azt ígéri, hogy lépéseket tesz ezek ellen a jelenségek ellen és a Twitter is lehetővé tett olyan szűréseket, amelyekkel felhasználói kontrollálják a postaládájukat célzó üzeneteket.

Ki van a háttérben?

Az egyelőre kideríthetetlen, hogy ki lehet mindezek hátterében, ám az biztos, hogy nem kerül sokba az ilyen robotok csatasorba állítása - mondja Hegelich. A Merkel-ellenes aktivisták 750 dollárért (230 ezer forint) vehetnek 10 ezer Facebook-profilt, a Twitteren pedig csak 500 dollárt kell fizetniük ugyanezért a mennyiségért.

A botokon és a trollokon - azaz az idejük jelentős részét internetes anyázással töltő embereken - kívül Európa populista politikusai is beszálltak Merkel támadásába.

Nigel Farange, a nyári Brexit kampány egyik vezéralakja azt írta a Twitteren, hogy a berlini terrortámadáshoz hasonló események alkotják majd a kancellár asszony politikai hagyatékát. Geert Wilders, a muszlimellenes holland Szabadságpárt vezére Merkelt arcán vérrel ábrázoló photoshoppolt képet posztolt. A bevándorlófaló Alternatíva Németország (AfD) párt egyik vezetője szerint Merkelnek immáron annyi.

Nagy meccs lesz

Az internet Németországban is átveszi a helyet az emberek médiafogyasztásában a hagyományos médiától. Az eMarketer Inc. várakozása szerint jövőre több időt fognak a világhálón böngészéssel tölteni, mint amennyit tévéznek.

Ez nyilvánvalóan hatással lesz a választási kampányra, különösen, hogy Trump "médiája", az ultrakonzervatív amerikai Breitbart News meg akarja vetni a lábát az országban. Így próbálják kihasználni az általuk támogatott idegenellenes világnézet terjedését a világon.

Nagy meccs lesz, legalábbis erre utal, hogy nagyon sokan keltek Merkel védelmére a világhálón. Sokan érvelnek azzal, hogy nem lehet a kancellár asszonyt azért szidni, mert azt ajánlja az embereknek, hogy a félelem és a bizalmatlanság helyett fogjanak össze.

A Bloomberg egyébként megpróbálta elérni Elizabeth Hopkinst, hogy miután immáron láthatóan közszereplővé avanzsál, feltegye neki a kérdéseit, de nem kapott választ a megkeresésre.