Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hulladékok reciklálása nagy kihívás a vállalatok számára, különösen az elektronikai hulladékok esetében. Van azonban egy európai projekt, amely erre kínál megoldást.

"A Close WEEE projekt célja, hogy új megoldásokat fejlesszünk ki a hatékonyabb reciklálásra. Ez azért fontos, mert csak tavaly 12 millió tonna e-hulladék keletkezett Európában" - idézi az Euronews a Matthias Huiskent, a projekt egyik vezetőjét.

Az SME-nél jelentős előrelépések történtek egy egyedülálló technika kifejlesztésében. A lítium és a grafit kinyerése sikeres, korábban ez a két anyag külön nem volt kinyerhető.

"A mai kihívás, hogy egy lítium inonos elemből nikkelt és rezet nyerjünk ki, valamint kobaltot. A nikkel és a réz különösen értékes, világszerte gond a reciklálása" - mondta el Reiner Weyhe, cégvezető.

A lítium és a grafit kinyerése nem csak gazdasági szempontból fontos, mivel ezek ritka anyagok, és az ipar egyre többet használna ezekből. Az elmúlt évben háromszorosára emelkedett az ára.

Viszont az, hogy az újrahasznosítás sikeres legyen, a felhasználóknak és a fogyasztóknak tisztába kell kerülniük azzal, hogy mennyi értékes anyagot tartalmaz egy telefon. Az újrahasznosításról ezért online információs platform nyílt: a werecycle.eu oldalon.

Korábban - még az ötvenes és hatvanas években - hasonló problémát jelentett az autókban használt ólomtartalmú akkumulátorok kezelése. Viszont erre hatékony megoldást találtak, 90 százalékos lett a reciklikálási arány. Maguk a gyártók is azért dolgoznak, hogy hatékony legyen a körforgás, ahogy erről az érdekvédelmi szervezetük, az Eurobat EU-ügyi összekötője, Francesco Gattiglio is beszélt a Napi.hu-nak adott korábbi interjújában. Szerinte Európa versenyképessége is múlhat ezen.

A kép forrása: Pixabay.