Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2009-ben indult cégfejlesztőt az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával alapították meg, hogy olyan cleantech (tiszta energia) megoldásokon dolgozó startupokat támogasson, amelyek ötleteit, fejlesztéseit a piacon is értékesíteni lehessen. A modell ugyan lassan halad, de a központ költségvetésének már csak a 25 százaléka származik közpénzből, az Európai Bizottságtól, a fennmaradó rész pedig befektetőktől érkezik - mondta el Bou a portálnak.

Az európai ötletek kapcsán elmondta, hogy a legtöbb startup túlságosan lokálisan gondolkodik, szemben egy amerikai vagy ázsiai innovatív projekttel, amely az egész világot akarja meghódítani. Miközben a vezető szerint az európai ötletek nem rosszabbak, mint a külföldiek. Ezt bizonyítja, hogy az általuk támogatott Turbulent elnyerte az Orcelle-díjat, amivel százezer dolláros jutalom is járt.

A díjra nyolc startupot neveztünk közülük hét jutott tovább. Négyük bejutott az elődöntőbe, az egyikük pedig megnyerte. Ez volt az első alkalom, hogy európai cég nyerte ezt a díjat. Sok a tennivalónk, ám annak, hogy egy európai győz egy amerikai versenyen, különös jelentősége van - közölte.

Pedig szerinte az európai startup-világ komoly problémája, hogy ugyan rengeteg szabad tőke mozog Európában, lenne pénz befektetni, mégsem jut el az induló innovatív vállalkozásokig. "A megtakarításokon sokan inkább javakat vásárolnak, nem pedig vállalatba fektetik. Van pénz, de nem mobilis" - véli a szakértő, aki szerint az Egyesült Államok azért is versenyképesebb, mert adókedvezményekkel mozgatják a szektort.

Jó hír lehet, hogy az elmúlt időszakban Európában, és így Magyarországon is megugrott az energetikai cégalapítások száma. A tiszta energiával kapcsolatos vállalkozások száma harminc százalékkal nőtt az energiaágaztban 2016-ban, mint egy évvel korábban.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.