A FlyZoo nevű hotelt december 18-án nyitották meg, a különlegességét az adja, hogy szinte minden feladatot a mesterséges intelligencia és a robotok végzik el benne. Az, hogy Hangcsouban nyitották meg, annyiban nem meglepetés, hogy ott található az Alibaba központja is.

És hogy milyen olyan extrákkal találkozhatunk, amire ma még felvonjuk a szemöldökünket? Például a szállodába való bejelentkezni az arcunk beszkennelésével lehet, így később a hotelszobához sem kell kulcs, elég az arcunkat a megfelelő szenzor elé tartani. Ugyanez igaz a hotel többi szolgáltatására is.

A világítást, a tévét és a függönyöket az Alibaba hangvezérelt digitális asszisztensével lehet irányítani, míg az ételeket, kávét és koktélokat robotok szolgálják fel az étteremben.

A részletekről pedig itt egy 25 perces kisfilm (angol tudás szükséges):

A szobafoglalást és a kijelentkezést ezen felül mindössze néhány kattintással el lehet végezni az okostelefonunkon keresztül.

"A mesterséges intelligencia szolgálatba állítása a vendégeknek időt spórol meg, míg a mi munkatársainkat mentesíti az ismétlődő feladatok ellátásától" - idézte a xinhuanet.com Wang Qun-t, FlyZoo Hotel vezetőjét.

Nem az egyetlen ilyen fejlesztése

A most megnyíló szálloda beleilleszkedik abba a folyamatba, amely során a kínai techcégek egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a hagyományos iparágakból, például az idegenforgalomból.

Egy másik e-kereskedelmi óriás, a JD.com például októberben jelentette be, hogy szállodáknak fog okosotthon eszközöket értékesíteni, míg a Baidu idén nyáron szövetkezett az Intercontinental Hotels Grouppal, így a nemzetközi vállalat kínai szállodáiban immár hanggal lehet a szobák hőmérsékletét beállítani, illetve a szobaszerviztől rendelni.