Már szeptember óta teszteli a Twitter, hogy megéri-e az eddigi mikroblog-rendszerét egy már nem is annyira mikroblog-rendszerré alakítsa át. A 2006 júliusában elindult közösségimédia-oldal védjegyévé váltak a 160 karakteres smseknél is rövidebb üzenetei.

A 140 leütéses korlátot november 11-től a kétszeresére emelték, de nem kockáztatják a márkaismertetőjét: a tesztidőszakban az elküldött bejegyzések csupán 5 százaléka volt hosszabb 140 karakternél, és csak 2 százaléka haladta meg a 190 karaktert. Vagyis alapvetően nem változott meg a felhasználó kifejezési módja, maradnak a magvas, tömör üzeneteknél.

A múltban, az angol nyelvű bejegyzések 9 százaléka érte el a karakterkorlát felső határát, vagyis a 140 karaktert. Ez a szám is alátámasztja, hogy korábban egyeseknek milyen kihívást okozott, ha egy-egy gondolatot egy posztba kellett tömöríteni. Ez sok szerkesztéssel, vagy éppen be nem fejezett és el nem küldött posztokkal járt - indokolja a Twitter a lépést.

Egy ember alighanem örülni fog a változásnak: Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, aki gyakran kommentálta a világ dolgait, fontos diplomáciai kérdéseket, az ő róla szóló kritikákat, vagy éppen a televíziós nézettségi adatokat a Twtitteren. Az amerikai vezetőt nem egyszer behatárolta a 140 karakter, így több egymást követő üzenetet is posztolt. Kifejezetten ritka, hogy nem a limit határán vannak a bejegyzései. Érdekesség, hogy júliusban a CNN összesítette: a hivatalba lépése utáni első hat hónapban 991 tweetje volt, negyven napot golfozott és 0 darab komoly törvényt nem vitt át a törvényhozáson.