A vizsgálatot a kínai hatóságok azzal indokolták, hogy a FedEx a gyanú szerint súlyosan megsértette kínai ügyfelei jogait és érdekeit, ezzel pedig megszegte a Kínában érvényes vonatkozó jogszabályokat.

A Huawei a hét elején azzal vádolta meg a FedExet, hogy beleegyezése nélkül megváltoztatta csomagjaik útvonalát. A Huawei beszámolója szerint a Japánban feladott csomagjaikat a kínai irodáik helyett a cég amerikai címére kézbesítették, ráadásul két másik, Vietnamban feladott szállítmányukat is átirányították az Egyesült Államokba az eredetileg megjelölt szingapúri és hongkongi címekre történő kézbesítés helyett.

Bocsánatit kért a FedEx

A FedEx még kedden közzétett egy bejegyzést a Weibo kínai mikroblogon, amelyben elnézést kérnek a Huaweitől a hibásan kézbesített csomagok miatt. A közleményben azt is hangsúlyozták, hogy semmilyen kívülről érkezett utasítás nem állt az ügy hátterében.

Kína továbbra is szívesen látja azokat a külföldi cégeket, amelyek a törvényeket betartva működnek - mondta Vang Suo-ven kínai kereskedelmiminiszter-helyettes egy vasárnapi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva. A külföldi befektetésekre vonatkozó új törvény is épp arra az alapelvre épül, hogy a külföldi vállalatok a belföldiekkel egyforma bánásmódban részesüljenek.

Ma Csün-seng, a kínai posta elnöke vasárnap a CCTV kínai állami televíziónak az üggyel kapcsolatban elmondta: a hatályos törvény egyértelműen rendelkezik arról, hogy a szállítmányozó vállalatoknak a feladó által megjelölt címre és az általa megjelölt címzettnek vagy meghatalmazottjának kell kézbesítenie a feladott csomagot. Amennyiben egy vállalat ezt a szabályt megszegi, azzal jogsértést követ el az ügyfelével szemben, ilyen esetben pedig a postafelügyeleti szerveknek jogukban áll vizsgálatot indítani. Semmilyen szállítási cég sem gátolhatja a futárszolgáltatás akadálytalan működését "nem kereskedelmi okok" miatt - tette hozzá a postaelnök.

Az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus egyik legújabb fejleményeként a kínai kereskedelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy listát állít össze azokról a külföldi vállalatokról, szervezetekről és személyekről, amelyeket megbízhatatlannak tart, mert kárt okoztak kínai vállalatoknak. A "megbízhatatlan entitások listájára" azok kerülnek fel, akik semmibe veszik a piaci szabályokat és a szerződések szellemét, nem kereskedelmi okokból akadályoznak beszállítókat termékeik kínai vállalatoknak való eladásában, valamint súlyosan sértik kínai vállalatok legitim érdekeit és jogait.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium előzőleg, május közepén tette feketelistára a Huaweit és 68 leányvállalatát, amelyek így amerikai kormányzati engedély hiányában nem vásárolhatnak termékeket és szolgáltatásokat amerikai cégektől.
A Huawei a világ egyik legnagyobb információs és kommunikációs technológiai vállalata. Főleg távközlési hálózatok kiépítésével, operációs és tanácsadói szolgáltatások nyújtásával, a fogyasztói piacra szánt kommunikációs eszközök gyártásával foglalkozik. A Huawei az első olyan mobilhálózati berendezésgyártó vállalat, amely tömeges méretekben kereskedelmi céllal telepíthető 5G hálózati berendezésekkel jelent meg a piacon - írta az MTI.