Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szabadon engedték a nagy-britanniai EXMO Finance kriptovaluta-váltó Kijevben elrabolt vezető elemzőjét, Pavel Lernert, miután a bitcoin digitális fizetőeszközben kifizették az 1 millió dolláros (259 millió forintos) váltságdíját - tudatta pénteken Anton Herascsenko, Arszen Avakov ukrán belügyminiszter tanácsadója.

A nagy-britanniai bejegyzésű EXMO Finance a honlapján jelentette be korábban, hogy december 26-án elrabolták munkatársukat. A kriptovaluta-váltó közölte: Lerner jól van, nem bántalmazták, mindazonáltal megviselték a történtek - írja az atv.hu az MTI-re hivatkozva.

A strana.ua nevű ukrán hírportál korábban arról számolt be, hogy hat maszkot viselő fegyveres férfi betuszkolta Lernert egy lopott rendszámtáblás minibuszba. Értesülések szerint az elemzőt az észak-kijevi Obolony negyeben rabolták el.

Egyelőre nem világos, hogy ki fizette ki az emberrablóknak a váltságdíjat. Lernernek nem volt hozzáférése a cég klienseinek pénzügyi eszközeihez - szögezte le az EXMO.

A valutaváltónak mintegy 900 ezer felhasználója van a cég honlapján feltűntetett adatok szerint.

Lerner elengedése egybeesik azzal, hogy a bitcoin és más kriptovaluták értéke ismét emelkedni kezdett a tőzsdéken. A bitcoin december 17-én majdnem elérte a 20 ezer dollárt, innen öt nap alatt értékének harmadát elvesztette.