Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EP képviselői 662 szavazattal 32 ellenében 2 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban arra szólították fel az uniós tagállamokat és az Európai Bizottságot, tegyenek lépéseket azért, hogy a vásárlók tartós, kiváló minőségű, javítható és fejleszthető termékekhez jussanak hozzá.

Mivel az európai fogyasztók 77 százaléka inkább javíttatni szeretné elromlott készülékét, mintsem újat venni helyette, mihamarabb fel kell lépni a beépített elavulás ellen, a cserealkatrészeknek pedig megfizethetőnek kell lenniük.

A képviselők javaslatot tettek az árucikkek és azok szoftverei beépített elavulásának kezelésére is. Véleményük szerint több erős, könnyen javítható, minőségi termékre van szükség, termékkategóriánként pedig meg kell határozni a minimális tartóssági kritériumokat. Ha a javítás egy hónapnál több időt vesz igénybe, akkor a garanciát ennyivel meg kell hosszabbítani.

Olyan fontos alkatrészeket, mint az elemeket és LED-eket nem szabad fixen beépíteni a termékbe, hacsak ez biztonsági okból nem indokolt. Javaslatuk szerint szükség van a beépített elavulás fogalmának uniós definíciója kidolgozására és egy olyan szabályozás létrehozására, amely kiszűri ezt.

A tagállamoknak ösztönözniük kell a tartós és javítható termékek gyártását, ami a javítási és használtcikk kereskedelmen keresztül munkahelyeket teremt és csökkenti a hulladékot.

A képviselők továbbá arra kérték a bizottságot, hogy vegye fontolóra egy tartósságot, javíthatóságot, fejleszthetőséget is elismerő európai címke bevezetését is.